Bolšoj teater zadnja leta pretresajo škandali in spletke. Foto: EPA
Bolšoj teater zadnja leta pretresajo škandali in spletke. Foto: EPA

Z gostovanjem želi slovito gledališče dokazati, da kljub škandalom in težavam, ki jih pestijo zadnja leta, ostaja ena največjih baletnih hiš na svetu.

Vse odkar je Bolšoj prvič obiskal London leta 1956, ko so se obiskovalci navduševali nad sovjetsko balerino Galino Ulanovo, so imela gostovanja moskovskega baleta skoraj mitološki ugled, vendar pa se letos Bolšoj spopada z vrsto težav, med drugim s posledicami napada na umetniškega vodjo Sergeja Filina.

"Umetniki Bolšoja smo profesionalci"
"Želim si, da bi se Bolšoj teater v Londonu predstavil v kar najboljši luči - ta hiša je moj najljubši kraj in res jo imam rada," je dejala primabalerina Maria Aleksandrova, ki priznava, da so škandali in odstopi v letošnjem letu Bolšoja precej dotaknili.

"Vendar smo umetniki Bolšoja profesionalci in vsi najdemo mir v našem delu. Zato prihajamo v gledališče, ne zaradi škandalov, ampak zaradi tega, da smo na odru," je poudarila.

Tudi Galina Stepanenko, nekdanja primabalerina, ki v odsotnosti Filina opravlja delo umetniške vodje, je dejala, da je Bolšoj v odlični formi. "Vsako gostovanje v Londonu je za nas velika odgovornost, saj ima mesto bogato in raznoliko kulturno dogajanje," je dejala.

Bolšoj teater se bo v britanski prestolnici med drugim predstavil še s Trnuljčico, La Bayadere, Dragulji in Plamenom Pariza.