Likovno zasnovo za lutke sta pripravili Mihaela Ciuha in Alenka Koderman. Foto: Mini teater
Likovno zasnovo za lutke sta pripravili Mihaela Ciuha in Alenka Koderman. Foto: Mini teater
Predstava je kolaž Miškolinovih najzanimivejših dogodivščin.
Miškolin se doma dolgočasi, a iz sobe ne sme ... Foto: Mini teater

Pravljico Josipa Ribičiča, ki sta jo dramatizirala Rok Vilčnik - rokgre in Jurij Souček, je režiral Robert Waltl, premiera pa bo na sporedu dvakrat. Danes je Souček nastopil s Karin Komljanec in z Emirjem Jušičem Piberjem, v soboto ob 18.00 pa mu bosta prigode pomagala zaigrati Vesna Slapar in Igor Štamulak. Miškolin po odru skaklja na glasbo Uroša Rakovca, oblečen je v kostume Ane Savić Gecan, v soj luči pa sta ga postavila Tilen Vipotnik in Tomaž Grubelnik, ki sta oblikovala tudi zvok.

Souček je z Miškolinom že dolgo povezan
Prigode malega miška Miškolina so generacije otrok najprej spoznavale v knjigi, ki je prvič izšla že leta 1931, nato pa so ga uspešno preselili tudi na radio in televizijo. Tam mu je glas posodil Jurij Souček in prav tega igralca z Miškolinom tudi najpogosteje povezujejo. Ribičič je v knjigi opisal dogodivščine Miškolina, ki se dolgočasi v domači sobi, ki je ne sme zapustiti, dokler ne pozna vseh skrivnosti, ki jih morajo za svojo varnost poznati miške. A njegovo življenje kmalu postane veliko bolj pestro, saj k njim domov teta v varstvo prinese hčerko Mišo.

Avtorja dramatizacije sta za prvo Miškolinovo odrsko izkušnjo izbrala nekaj najzanimivejših epizod, ki sta jih združila v Miškolinski kolaž.

Ribičič najbolj znan po Miškolinu, a ni njegovo edino delo
Josip Ribičič je bil z otroki povezan celo življenje, saj je služboval na številnih šolah na Primorskem, svojo učiteljsko kariero pa je sklenil v Trstu. Med drugim je delal tudi na ljubljanskem ministrstvu za prosveto, urejal Ciciban in ustanovil Mladinsko knjigo. Čeprav je najbolj znan po Miškolinu, se je podpisal pod več mladinskih iger, dramskih spevoiger, poučnih povesti, humoresk in satir. Njegova so tako dela Kraljestvo čebel, Vsem dobrim, Zavratne pošasti, Mihec in Jakec.