Vloge Ahila v Iliadi, prodajalca vode Vanga v Dobrem človeku iz Sečuana in pripovedovalca Nicka Carrawaya v Velikem Gatsbyju so se Juretu Henigmanu zložile še v nagrado. Foto: MGL/Jože Suhadolnik
Vloge Ahila v Iliadi, prodajalca vode Vanga v Dobrem človeku iz Sečuana in pripovedovalca Nicka Carrawaya v Velikem Gatsbyju so se Juretu Henigmanu zložile še v nagrado. Foto: MGL/Jože Suhadolnik
Jure Henigman in Strahija Blažić
Henigman je igral tudi v filmu Postali bomo prvaki sveta. Na posnetku s soigralcem Strahinjo Blažićem po letošnji premieri v Hali Tivoli. Foto: BoBo

Uprizoritve gledališke sezone 2014/15 je ocenjevala komisija v sestavi Ingrid Mager (predsednica), Blaž Peršin in Rajko Bizjak. Nagrado - že 28. po vrsti - so Henigmanu izročili po premieri predstave Simone Semenič sedem kuharic, štirje soldati in tri sofije na Velikem odru MGL-ja.

Henigman, ki je redni član MGL-ja od leta 2008, je v vlogi Ahila v koncertno-komorni Iliadi pod režijsko taktirko Jerneja Lorencija dostojanstven, pokončen, prijateljski, vse dokler se ne prelevi v maščevalni stroj. In to silovito paleto čustev s pravim ravnotežjem dozira skozi vso predstavo, so zapisali v utemeljitvi.

Prav tako izjemno odrsko prezenco je izkazal kot revež med reveži Vang v Dobrem človeku iz Sečuana v režiji Aleksandra Popovskega. Z velikim tovorom na plečih nas z nezmanjšano intenziteto od začetka do konca vodi skozi odisejado iskanja in preverjanja dobrega.

Kot razcepljen pripovedovalec Nick Carraway v odrski postavitvi Velikega Gatsbyja v režiji Ivice Buljana pa nas k na svoj interpretativno vživet način pelje skozi sprevrženost ameriške elite na začetku 20. stoletja in nam nastavlja ogledalo, pri tem pa nikakor ni vsiljivo moralističen. Z enako silovitostjo in strastjo je zagrizen v vsak stavek in gib posebej, je še zapisala komisija.

Uspešen tudi na filmu
Henigman se je rodil leta 1985 v Ljubljani. Na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) je študiral dramsko igro in umetniško besedo. Za igralske kreacije, ki jih je v letu 2007 ustvaril v produkcijah AGRFT-ja, je prejel študentsko Severjevo nagrado.

Že kot študent je nase opozoril s številnimi nastopi na profesionalnih odrih. Uspešno se uveljavlja tudi kot filmski igralec, tako je za vlogo Gregorja v filmu Izlet Nejca Gazvode prejel več nagrad, tudi v tujini. V vlogi Ivana je nastopil v televizijskem filmu Igra s pari, pred kratkim pa tudi v filmu Postali bomo prvaki sveta.

Lanski "dolg" igralcu Primožu Pirnatu
Dnevnikovo nagrado je prevzel tudi lanski dobitnik Primož Pirnat, ki je lani ni mogel prevzeti zaradi bolezni. Komisija, ki so jo prav tako sestavljali Peršin, Magerjeva in Bizjak, mu jo je podelila za vlogo Jaga v tragediji Othello v režiji Jerneja Lorencija.