Palčico iz različnih težav skupaj vlečejo otroci in animator. Foto: Mini teater
Palčico iz različnih težav skupaj vlečejo otroci in animator. Foto: Mini teater
Virtualno deklico je navdihnila pravljica Hansa Christiana Andersena. Foto: Mini teater

Med 17. in 19. novembrom je virtualna lutkovna predstava Palčica, ki jo je režiral Waltl, gostovala na Svetovnem festivalu uprizoritvenih in likovnih umetnosti (World Performing & Visual Arts Festival Pakistan) v pakistanskem Lahoreju.

Na festivalu, ki poteka od 9. do 20. novembra, se predstavljajo umetniki iz več kot 40 držav. Festival organizira Rafi Peer Theatre, najstarejša neodvisna gledališko-lutkovna organizacija v Pakistanu, ki na enem mestu že trideset let združuje umetnike iz vsega sveta, ki pakistanskemu prebivalstvu predstavijo bogastvo in raznolikost kultur ter obenem promovirajo ustvarjalno izmenjavo umetnikov in predstav med Vzhodom in Zahodom. Letos pričakujejo več kot 20.000 obiskovalcev.

Otroci in animator skupaj rešujejo deklico
Palčica, ki je nastala po motivih pravljice Hansa Christiana Andersena, je kombinacija računalniške animacije in lutkovne predstave, poteka pa v virtualnem računalniškem okolju. Pravljičnim junakom življenje vdihnejo animator, ki s pomočjo občinstva glavno junakinjo rešuje iz zapletenih situacij. Vsaka situacija je sestavljena iz najmanj dveh rešitev, otroci in animator pa skupaj določijo potek in izbirajo značaje za prizore. Predstava tako otroke spodbuja k ustvarjalnemu razmišljanju in jih uči tudi sodelovanja v skupini. Avtorja koncepta sta Darij Kreuh in Tadej Fius, likovna podoba je delo Ane Košir, avtorici glasbe sta Špela Avsenak in Jelena Ždrale, Ivica Buljan je dramaturg predstave. Robert Waltl bo Palčico v Pakistanu odigral v angleškem jeziku.

Potovalko ima zmeraj pri roki
Palčica, ki so jo premierno oživili konec leta 2003 na Poljskem, je do zdaj pozdravila otroke na festivalih v Iranu, Venezueli, na Hrvaškem, v Italiji, na Poljskem in v Avstriji. Leta 2005 je gostovala na svetovnem lutkovnem kongresu in festivalu Unima na Reki in na ljubljanskem festivalu sodobnih gledaliških umetnosti Exodos.