Sebastian Cavazza, ki igra nesojenega slikarja Petra, čuti izjemno odgovornost do svojega lika in avtorjev, ki vseh njegovih avtorjev. Foto: MGL/Barbara Čeferin
Sebastian Cavazza, ki igra nesojenega slikarja Petra, čuti izjemno odgovornost do svojega lika in avtorjev, ki vseh njegovih avtorjev. Foto: MGL/Barbara Čeferin
Ples v dežju
Negotovo Marušo, ki jo je v filmu igrala legendarna Duša Počkaj, na odru interpretira Jana Zupančič. Foto: MGL / Barbara Čeferin
Bergerjev Ples v dežju

Krstna uprizoritev predstave Ples v dežju na Mali sceni, ki je tudi zadnja premiera letošnje MGL-ove sezone, se naslanja na istoimenski film Boštjana Hladnika iz leta 1961 oziroma še starejšo literarno predlogo tega, roman Črni dnevi in beli dan (1958) Dominika Smoleta. Vendar avtorja kultne filmske in literarne predloge ne sklepata kroga referenc, ampak je bilo po Bergerjevih besedah ustvarjanje predstave interdisciplinarni projekt.
Pri študiju so se oprli na mnogovrstno literaturo o jezikovnem inovatorju Smoletu, sodelovala sta tudi filmska teoretika Zdenko Vrdlovec in Stojan Pelko ter igralska legenda Miha Baloh. Ta je ob Duši Počkaj zaigral v vlogi učitelja Petra, nesojenega slikarja, ki v podnajemniški sobi blodi skozi življenje.
Generacija, ki se je želela spoprijeti s tisto svojih staršev
Miha Baloh je edini še živeči soustvarjalec Plesa v dežju, prvega slovenskega filma noir. Hladnik ga je posnel, ko se je iz Pariza vrnil v črno-belo, ideološko obremenjeno Ljubljano. Zakaj smo izbrali prav to predstavo, ni pravo vprašanje, je dejal Berger. Pomembneje je razmišljati, zakaj smo izbrali Smoleta in Hladnika v času, ki je podoben koncu 50. let preteklega stoletja, času ustvarjalcev, poimenovanih generacija 57'. Ta se je želela spoprijeti z generacijo svojih staršev, pravi režiser.
Črno-bela Ljubezen, črno-bela Ljubljana
Naproti slikarju Petru stoji nerealizirana gledališka igralka Maruša, poklicno in zasebno preplašena in negotova ženska. S pomočjo črno-bele fotografije v filmu predstavljata temno in svetlo plat ljubezni, splet in razkorak fantazije in resničnosti, ki ju utelešata glavna junaka. Na odru ju igrata Jana Zupančič in Sebastian Cavazza, nastopajo pa tudi Pavle Ravnohrib, Jaka Lah, Barbara Ribnikar in Tomislav Tomšič.
Avtorica dramatizacije in dramaturginja je Nana Milčinski, kostumografija je delo Alana Hranitelja, avtor glasbe je Peter Penko, član dvojca Silence, avtor intermedijske intervencije pa je Štromajer. Septembra bodo predstavo premierno uprizorili tudi v novomeškem Anton Podbevšek teatru, kjer bo na sporedu 4. septembra.

Bergerjev Ples v dežju