Oder
Steve Jobs
Jobs je po dolgem boju z rakom na trebušni slinavki umrl oktobra 2011, star 56 let. Foto: EPA

Dodaj v

Prihaja še pojoči računalniški vizionar - obeta se opera (R)evolucija Steva Jobsa

Premiera napovedana za leto 2017
6. avgust 2015 ob 15:57,
zadnji poseg: 6. avgust 2015 ob 16:48
Santa Fe - MMC RTV SLO, STA

Nekaj po resnični zgodbi posnetih filmov očitno ne zadostuje za format osebe, kakršna je bil ustanovitelj spletnega velikana Apple Steve Jobs, saj bo namreč njegova življenjska zgodba zaživela še na opernem odru.

Lik tega tehnološkega genija je bil deležen že nekaj filmskih upodobitev, med drugim biografske drame Jobs režiserja Joshue Michaela Sterna z Ashtonom Kutcherjem v glavni vlogi, ki so jo leta 2013 predvajali tudi slovenski kinematografi. Oktobra letos pa bo v ameriške kinodvorane prišla še nova biografija v režiji Dannyja Boyla, v kateri je Jobsa odigral Michael Fassbender.

Opera zunaj klasičnih okvirjev
Delo skladatelja Masona Batesa nosi naslov (R)evolucija Steva Jobsa. Produkcija elektroakustične glasbe bo po navedbah operne hiše "prav tako inovativna kot Jobs sam".

Opera bo govorila o vplivih, ki jih je na Jobsa imela doktrina budizma, nato še o naglem vzponu in padcu v njegovem prvem obdobju pri Applu ter o njegovi ženi Laurene, so sporočili iz opere v Santa Feju, prestolnice ameriške zvezne države Nova Mehika.

Jobs je bil star 21 let, ko je leta 1976 s svojim prijateljem Stevom Wozniakom v domači garaži ustanovil podjetje Apple Computer. Družba je iz skromnih začetkov zrasla v eno najuspešnejših podjetij na svetu. Steve Jobs je po dolgem boju z rakom na trebušni slinavki umrl oktobra 2011, star 56 let.

Operna hiša v Santa Feju je premiero napovedala za leto 2017.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
antiklinac
# 06.08.2015 ob 16:02
Bog pomagaj, pa ne že spet te reklame za apple. Steve Jobs ni kakšen velik izumitelj, je le znal izkoristiti že izumljeno tehnologijo in si iz nje narediti profit - običajen kapitalist, zaradi katerega životarijo otroci v Afriki in Aziji. Eni v rudnikih, drugi pa v tovarnah...(silicij)
mrblack
# 06.08.2015 ob 16:09
neutrino
# 06.08.2015 ob 17:03
Kult osebnosti ne pojenja...
m_weiss
# 06.08.2015 ob 16:45
Tudi sam sem se najprej spomnil na ta odlomek iz Mr Robot.
Verjamem, da bo film z Fassbenderjem bolj realističen. Ne nazadnje je avtor scenarija Sorkin, svetovalec pa Wozniak. A Apple ima preveč denarja in dolge roke, kar bi lahko preprečilo obelodanjenje dejstva, da je bil SJ ena velika kradljiva, požrešna in brezčutna zver.
rubin
# 06.08.2015 ob 22:32
ne bluzi, ne govorim o teh rečeh ki razlikujejo šole, govorim o prepr. dejstvu, da dodatne investicije in delov. mesta, kakršnakoli že so, ne morejo bit slaba, ker povečajo povpr. po delu in tako dvigajoplače. razen če nova del. mesta izpodrinejo stara. ti ni logično da če bmw preseli proizv. k nam, ne bo noben iz dobrega del. mesta šel v bmw za drobiž? razen ce je suženj pod prisilo ali prevaran kot v vegradu. logika, fant. btw, sam sem tudi socjalist..sam ne kavijarski in bebav kot naši. bogastvo je treba prog. obdavčit itd.
infostriker
# 07.08.2015 ob 07:52
Mr.Jobs!
oziris.va
# 06.08.2015 ob 16:57
Saj je SJ dokaj resnično prikazan v filmu Pirati Silicijeve doline. In ja, bil je dejansko to, kar je m_weiss napisal v zadnjem stavku.
KovacevaKobila
# 06.08.2015 ob 16:22
iOpera
antiklinac
# 06.08.2015 ob 22:21
rubin
# 06.08.2015 ob 18:00

spet manjka znanja ekonomije

Lepo te prosim. Ekonomija ni znanost, pač pa je veda. Ekonomija nima le enega odgovora, ekonimskih teorij in šol je več. Poleg (neo)klasične ekonomije, ki ji slediš verjetno ti, imaš tudi naprimer marksistično ekonomijo (teorija presežne vrednosti, teorija upadanja profitne stopnje, teorija hiperprodukcije) ali naprimer keynesijansko teorijo, ki je do neoliberalne revolucije konec 70-ih, vladala svetu. Ekonomsko teorijo pa izberemo največkrat v skladu z našim razrednim interesom (delavcu je bližje Marx, kot je buržuju blizu Friedman), oziroma svetonazorskim pogledom. Tvoje razrednega položaja ne morem ocenjevati, toda svetonazorsko si očitno kapitalistično usmerjen, jaz pa sem socialist. Dejstev ni, so samo interpretacje
rubin
# 06.08.2015 ob 18:00
spet manjka znanja ekonomije enim. revno državo se lahko osiromaši samo če se ji privatizira naravne vire, ki so bile prej od države. tako izplen narave kot je nafta pride v zasebne žepe, nikakor se pa državi ne more škoditi, če se vanj investira v novo tovarno. zakaj? preprosto ker bodo moralibiti pogoji dela in plače višji od tistih, v katerih so dosedaj delali. ali pa mislite da so prej delavci imeli lepe pogoje in plače, potem je prišel grdi jobs, odprlvtovarno in delavci so iz lepih služb prostovoljno pišli v nemogoče razmere za kos kruha..malo morgen..logika in ne floskule manjka..
Kazalo