V SNG-ju Nova Gorica bodo gostili tudi predstave drugih gledališč. Foto: SNG Nova Gorica
V SNG-ju Nova Gorica bodo gostili tudi predstave drugih gledališč. Foto: SNG Nova Gorica
Martina Mrhar
Sezono je predstavila v. d. umetniškega vodje Martina Mrhar. Foto: SNG Nova Gorica

"V osmih premierah, štiri bodo na velikem in štiri na malem odru, bomo iz različnih zornih kotov motrili vprašanje, kaj je pravično, in se soočali z mozaikom različnih stališč, kako je pravično mogoče pojmovati zelo različno," je povedala v. d. umetniškega vodje Martina Mrhar. Sezono so tako poimenovali Različno pravično.

Sezona bo slavnostno zaznamovana z dvema obletnicama: 20-letnico odprtja novogoriške gledališke stavbe in desetletnico statusa narodnega gledališča. Na velikem odru bo sezono odprla uprizoritev klasičnega dela Williama Shakespeara in Thomasa Middletona Timon Atenski. Režiral ga bo Janez Pipan.

Na velikem odru bo sledila prvič v slovenščini uprizorjena komedija sodobnega angleškega komediografa in pisca scenarijev za televizijske komedije Erica Chappella Kraja. V komičnem trilerju bo pravo podobo navidezno srečnih zakonov razkrival režiser Jaša Jamnik.

Tretja premiera na velikem odru prinaša krstno uprizoritev pesniško-filozofske igre Križ mladega slovenskega dramatika Matjaža Briškega, ki je za to igro prejel Grumovo nagrado. Igra bo zaživela pod taktirko režiserja Sama M. Strelca.

Sezono bodo sklenili z radoživo komedijo o ljubezni in norosti Norci iz Valencie španskega baročnega komediografa Lopeja de Vege, ki bo prvič uprizorjena pri nas. Besedilo bo režirala hrvaška režiserka Nenni Delmestre.

Na malem odru bodo izvedli drame Morilca Eugena Ionesca, Srečanje Nine Mitrović, Po Magrittu Toma Stopparda ter dramsko priredbo poezije in proze Srečka Kosovela.