Besedilo, ki je bilo prvič in edinkrat uprizorjeno leta 1974 v takrat Eksperimentalnem gledališču Glej, je na oder SNG Nova Gorica postavil Andrej Jus in z uprizoritvijo odprl mali oder, ki ga je gledališče čakalo že kar nekaj časa. Foto: SNG NG
Besedilo, ki je bilo prvič in edinkrat uprizorjeno leta 1974 v takrat Eksperimentalnem gledališču Glej, je na oder SNG Nova Gorica postavil Andrej Jus in z uprizoritvijo odprl mali oder, ki ga je gledališče čakalo že kar nekaj časa. Foto: SNG NG
Na festivalu komornega gledališča so slavili tudi Liferanti. Režijski prvenec Mihe Nemca uprizarja spor med gledališkim intendantom Franom Milčinskim in literatom Etbinom Kristanom. Nemec in dramaturg Nejc Valenti sta besedilo priredila na podlagi polemičnih časopisnih člankov, objavljenih v časniku Slovenski narod davnega leta 1900. Uprizoritev je na lanskem festivalu Borštnikovo srečanje prejela tudi Borštnikovo nagrado po presoji žirije. Foto: MMC RTV SLO
Mandić v performansu MandićStroj v režiji Bojana Jablanovca (Via Negativa v koprodukciji SNG Drame Ljubljana) preigra 38 vlog, ki jih je ustvaril med letoma 1998 in 2010, predvsem v Drami in Mini teatru. Uprizoritev je prejela tudi nagrado Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije za najboljšo uprizoritev sezone 2010/11. V Ma&Al skupaj s Senko Bulić ustvari fizično neposreden in brutalno realističen prikaz zakoncev, ki ju tradicionalno konservativna družbena pogojenost in mentaliteta priženeta do propada. Foto: Marcandrea
Gostilna, ženska, človek in hudič, želje in sanje ... Lorenci se je Strniševe prilike lotil z različnimi uprizoritvenimi prijemi, s katerimi je izpostavil tudi samo igro in gledališki medij, distanco in njen komentar. Za vlogo v Žabah je satira prejel Radko Polič - Rac, za glasbo in zvok pa Brako Rožman. Uprizoritev je pohvale požela že prej; Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije jo izbralo za najboljšo uprizoritev sezone 2009/2010. Foto: MGP

Strokovna žirija, ki sta jo po odpovedi Michaela G. Alujevića sestavljala le dramska igralka in dobitnica Borštnikovega prstana Anica Kumer ter pisatelj in dramatik Tone Partljič, je izbirala med devetimi tekmovalnimi predstavami po izboru festivalskega selektorja Simona Šerbineka. Po njunih besedah sta si bila pri odločitvi o nagradah soglasna, raven festivalskih komornih predstav pa da je bila zelo visoka.
Avantgarda po 40 letih
Grenki sadeži pravice, po mnenju strokovne žirije najboljša predstava v celoti, v kateri sodelujejo štirje mladi in uigrani igralci novogoriškega gledališča Anna Facchini, Arna Hadžialjević, Peter Harl in Kristijan Guček, je nastala pod režijskim vodstvom Andreja Jusa. Avtorsko delo Milana Jesiha je pred 40 leti z uprizoritvijo vred obveljalo za temeljno delo slovenske gledališke avantgarde.
"Žirija sodi, da je današnji novogoriški uprizoritvi uspelo, da je znova avantgardna z visoko profesionalnostjo, zlasti pa z izenačeno soigro mladih igralcev, ki so na odru zaživeli kot nekak enoten skupen igralec, četudi so odigrali pravzaprav 140 vlog v številnih prizorih. Njihova svežina, smisel za ironijo in humor, telesna obvladljivost, pevski nastopi so rasli od začetka do zmagovalnega konca," sta žiranta zapisala v obrazložitvi.
Slavili še Liferanti, Žabe in Marko Mandić
Nagrado satir za režijo je letos prejel Miha Nemec za predstavo Liferanti v izvedbi Gledališča Glej, SNG Nova Gorica, KD in VŠU Nova Gorica.
Žirija je podelila kar tri satirje za odlično odigrane vloge. Eno med njimi je prejel Radko Polič - Rac za vlogo Lazarja in Lazarusa v kultni predstavi Gregorja Strniše Žabe, ki jo je v režiji Jerneja Lorencija izvedlo domače ptujsko gledališče.
Marko Mandić je priznanje prejel za dve odigrani vlogi na festivalu, in sicer za vlogo v predstavi Ma&Al v izvedbi Mini teatra Ljubljana in Kazališta Hotel Bulić Zagreb ter za soloperformans MandićStroj v koprodukciji Via Negative in ljubljanske Drame. Satirja je prejela tudi Vesna Vončina za vlogo Gospe iz Astrahana oziroma Marije Nablocke v predstavi Liferanti v izvedbi Gledališča Glej, SNG Nova Gorica, KD in VŠU Nova Gorica.
Gostiteljem festivala je žirija podelila tudi satirja za glasbo in zvok, ki jo je letos prejel Branko Rožman za glasbeno in zvočno podobo v Žabah, medtem ko je predstava Liferanti še tretjega satirja prejela tudi za kostumografijo in masko. Nagrada je pripadla Anamariji Cej, Tini Prpar, Anki Strosar in Maji Špacapan, ki so z izbranimi in izoblikovanimi kostumi predstavi sicer dale historičen pridih, a so z detajli "korespondirali tudi s sodobnostjo".
Občinstvo izbralo enodejanke Čehova
Za najboljšo predstavo je na letošnjem festivalu lahko glasovalo tudi občinstvo, ki se je odločilo za predstavo v izvedbi SLG-ja Celje Jaz vas ljubim, avtorja Antona Pavloviča Čehova. Predstava je nastala ob priredbi besedila in v režiji Nikole Zavišića, gre pa za združitev različnih znamenitih enodejank enega največjih ruskih pisateljev in dramatikov iz konca 19. stoletja.
V tekmovalnem programu so se po selekciji Simona Šerbineka zvrstile predstave Slovenskega mladinskega gledališča Ljubljana Diva svetnica mati prasica v režiji Maruše Geymayer Oblak, predstava SLG Celje Jaz vas ljubim v režiji Nikole Zavišića, uprizoritev Gledališča Glej, SNG Nova Gorica, KD TNK in VŠU Nova Gorica Liferanti v režiji Mihe Nemca. Mestno gledališče ljubljansko je na festivalu v tekmovalnem sporedu sodelovalo s predstavo Hudič babji v režiji Mateje Koležnik, Mini teater Ljubljana in Kazalište Hotel Bulić iz Zagreba s predstavo v angleščini Ma&Al, ki jo je režiral Ivica Buljan, gostitelji festivala pa z že dodobra uveljavljeno predstavo Žabe v režiji Jerneja Lorencija. Za nagrade so se potegovale še predstave SNG Nova Gorica Grenki sadeži pravice v režiji Andreja Jusa, predstava Zavoda Margareta Schwarzwald Cvetje v jeseni v režiji Marka Čeha ter solo performans Marka Mandića Mandić Stroj v produkciji ljubljanske SNG Drame.