Oder
(1)
Predstava traja 50 minut. Foto: Cankarjev dom.

Sijaj gledališča - "v izkušnjah, predmetih in ljudeh"

Snov za predstavo po delovanju skupine Fourklor
23. september 2013 ob 17:52,
zadnji poseg: 24. september 2013 ob 09:32
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma so premierno uprizorili plesno-gledališko predstavo Sijaj avtorja in režiserja Branka Potočana v izvedbi gibalne skupine Fourklor.

Predstavo Sijaj so skupaj s Potočanom soustvarili Tina Janežič, Jana Menger, Sebastjan Starič in Dušan Teropšič. V njej nastopajo še plesalke Enya Belak, Tamara Polanc, Tini Rozman in Veronika Valdes ter plesalke na tkanini Lucija Adamič, Nina Bučuk, Nina Grguraš, Kristina Martinc, Lana Mihelčič, Katja Pavlovič in Rebeka Vegelj.

Pod dramaturgijo predstave se podpisuje Andreja Kopač, video je delo Petre Hrovatin, avtor glasbe pa je Marko Brdnik, ki jo skupaj z Markom Lasičem med predstavo izvaja v živo. Kot stilistka je pri predstavi sodelovala Barbara Stupica, lutko, ki se v njej pojavi, pa je izdelal Silvan Omerzu. Za oblikovanje svetlobe bo poskrbel Tomaž Štrucl, z zvokom pa bo manipuliral Jure Vlahovič.

Ponovitev predstave, nastale v koprodukciji zavoda Vitkar in Cankarjevega doma, bo v torek, 24. septembra.

20 let skupine Fourklor
Snov za predstavo je Potočan črpal iz delovanja skupine Fourklor, katere del je tudi sam. Skozi skupino se je namreč v slabih 20 letih sprehodilo veliko plesalcev, igralcev, glasbenikov, cirkusantov in performerjev, ki so v mozaik celote prinesli vsak svoj delček in s seboj odnesli novo izkušnjo. Po njegovih besedah je izhodišče predstave prehojena pot posameznega umetnika; od prvih korakov nedolžnosti, iskrenosti in obetov za prihodnost prek vzponov in padcev do danes.

"Teater, prostor za vsakogar"
"Zgodbo skupine danes oblikujejo tako njeni dolgoletni člani kot mlajše generacije. In kakor posameznik oblikuje svojo življenjsko pot, življenje oblikuje njega, in kakor raziskuje gledališče, to raziskuje njega," razmišlja Potočan in dodaja, da je "teater prostor za vsakogar, ki išče obljubljeno deželo in ki je stalno na poti".

Sijaj gledališča je po Potočanovo "v izkušnjah, predmetih in ljudeh, ki jih nosimo v sebi in ki zasijejo, če jih le dovolj dolgo loščimo".

VIDEO
Plesna predstava Sijaj
E. S.
Prijavi napako
Komentarji
truefalse
# 24.09.2013 ob 23:22
zakon predstava!
Kazalo