Borut Smrekar ni več ravnatelj ljubljanske operno-baletne hiše. Foto: RTV SLO
Borut Smrekar ni več ravnatelj ljubljanske operno-baletne hiše. Foto: RTV SLO
Baletni par
V SNG-ju Opera in balet Ljubljana bodo zdaj plesali tako, kot bo žvižgal Kristijan Ukmar. Foto: EPA

Ministrstvo je odločitev na podlagi razsodbe upravnega sodišča sprejelo v sredo, ko so tudi opravili predajo in prevzem nalog. Novi vršilec dolžnosti jo je opisal kot korektno in dejal, da pričakuje podporo članov ansambla Opere in baleta SNG-ja Ljubljana. To funkcijo bo lahko opravljal največ eno leto oziroma do imenovanja novega ravnatelja, ki ga bodo iskali z javnim razpisom.

Pravnomočna sodba začetek julija
Da je bil Smrekar za ravnatelja imenovan nezakonito, je sodišče pravnomočno ugotovilo 6. julija 2005, ministrstvo pa je za to izvedelo 22. septembra. Že 15. januarja 2004 je upravno sodišče z sodbo razveljavilo odločbo ministrstva za kulturo o imenovanju Boruta Smrekarja za direktorja SNG-ja Opera in balet, pravnomočna pa je postala leto in pol kasneje, ko je Milena Vehovar umaknila pritožbo, ki jo je podala na vrhovno sodišče.

V izjavi za javnost je novi vršilec dolžnosti dejal, da si bo prizadeval za delo v korist ansambla ter za kakovostno in profesionalno izpeljevanje zastavljenega repertoarja.

Smrekar se z obtožbami ni strinjal
V začetku tedna je na tiskovni konferenci svoje mnenje povedal tudi Smrekar in zavrnil obtožbe o slabem poslovanju ustanove, ki jo je vodil. Poročilo sekretarja ministrstva za kulturo Blaža Arniča je imenoval za "šolski primer stalinističnega političnega obračunavanja", prav tako pa se ni strinjal niti z obtožbami glede slabega vodenja ljubljanske operno-baletne ustanove, neurejene sistemske zakonodaje hiše, nezakonitega prerazporejanja zaposlenih, pogodbenega dirigiranja ravnatelja in še nekaj drugih spornih točk.