Kakšna bo usoda Boruta Smrekarja? Foto: RTV SLO
Kakšna bo usoda Boruta Smrekarja? Foto: RTV SLO
SNG Opera in balet Ljubljana
Bo ljubljanska operno-baletna hiša kmalu dobila nov "vrh"?' Foto: RTV SLO
Vasko Simoniti
V primeru Boruta Smrekarja bo Vasko Simoniti le izvršil sodbo vrhovnega sodišča. Foto: RTV SLO

Po besedah predstavnice ministrstva za kulturo (MK) naj v Smrekarjevem primeru ne bi šlo za razrešitev s položaja, temveč zgolj za izvršitev sodbe vrhovnega sodišča. To naj bi že pred tremi meseci ugotovilo, da je bil Smrekar imenovan nezakonito.

Kot politiki pred 80 leti
Smrekar je danes sklical tiskovno konferenco, na kateri je skušal zavrniti obtožbe o slabem delovanju ljubljanske opere in baleta, ki jih je v svojem poročilu zapisal sekretar MK-ja Lovrenc Blaž Arnič. Po besedah Boruta Smrekarja naj bi bilo interno poročilo "šolski primer stalinističnega političnega obračunavanja".

Poročilo, ki ga je objavil eden od slovenskih tabloidov, izpostavlja slabo vodenje ljubljanske operno-baletne ustanove, neurejeno sistemsko zakonodajo hiše, nezakonito prerazporejanje zaposlenih, pogodbeno dirigiranje ravnatelja in še nekaj drugih spornih točk.

Uspehi opere in baleta
Po Smrekarjevih besedah naj bi obtožbe na laž postavil tudi uspeh ustanove, saj naj bi se kakovost predstav iz leta v leto dvigovala. Smrekar pa je izpostavil tudi ignoranco MK-ja, ki naj ne bi odgovarjal niti na pisma iz opere niti na prošnje za organiziranje skupnega sestanka.

Tudi proti svetoma operno-baletne hiše
Pod udarom MK-ja sta se znašla tudi strokovni svet in svet SNG Opere in baleta. Že julija sta namreč predsednika obeh svetov Jani Golob in Boris Bobek prejela pismo Vaska Simonitija, v katerem se je minister za kulturo začudil, da kljub pritožbam o delovanju ustanove, ki naj bi prihajale na MK, sam še ni prijel nobenega stališča sveta in strokovnega sveta. Smrekar meni, da oba sveta delujeta korektno in redno ter da bi se ministrstvo o njunem delovanju lahko pozanimalo pri Sonji Kralj Bervar z MK-ja, ki je tudi članica sveta operne in baletne hiše.

Borut Smrekar je svoj odnos MK-ja do oblikovanja vodstev javnih kulturnih ustanov strnil v besede: "Ni važno, kaj in kako kdo dela, kakšne rezultate dosega - očitno je za uresničevanje osebnih interesov dovoljeno vse."