Ustvarjalci predstave so se tokrat še posebej potrudili pri scenografiji in glasbeni opremi predstave. Foto: Gledališče Koper
Ustvarjalci predstave so se tokrat še posebej potrudili pri scenografiji in glasbeni opremi predstave. Foto: Gledališče Koper
Prizor iz Svetilnika
Po besedah avtorice besedila Jere Ivanc slutnja konca prinaša posebno atmosfero na odru. Foto: Gledališče Koper

V Gledališču Koper so krstno uprizorili ot(r)oško igro Svetilnik dramatičarke, prevajalke in dramaturginje Jere Ivanc, ki po besedah ustvarjalcev "ne želi biti le všečna pripoved o težavah pisateljskega ustvarjanja ter zgodah in nezgodah nadobudnih pomorščakov, ki obiščeta otok, ampak zgodba o bratstvu, prijateljstvu in ljubezni, v kateri eni čakajo junake, drugi muze in tretji oboje".

Povsem avtorsko besedilo Ivančeve
Avtorica besedila Jera Ivanc, ki je mlado občinstvo popeljala že v svet starogrške mitologije (Perzej, LGL) in slovanskih bajeslovnih bitij (Zakaj verjeti v zmaje, LGL), je povedala, da se pri pisanju tokrat prvič ni naslonila na tujo literarno predlogo ali zgodbo, torej gre za povsem avtorsko besedilo. V nasprotju s prvima dramskima besediloma, namenjenima mlademu občinstvu, je dogajanje najnovejše igre umestila v stvarnejši okvir: "Ker je mogoče in celo zelo verjetno, da bomo sredi izolskega zaliva zgradili umetni otok -umetni otoki že dolgo niso več fikcija, sem dogajanje igre postavila na tak otok, v čas tik pred njegovim rušenjem," je povedala avtorica in dodala, da "slutnja konca prinaša posebno atmosfero in omogoča več dramske napetosti, hkrati pa ponuja tudi razmislek o naših posegih v okolje in prostor".
Gledališka "abeceda" za mlado občinstvo
Režiser uprizoritve Jaka Ivanc je povedal, da so pri študiju predstave posebno pozornost posvetili odrskim učinkom in scenski glasbi, saj želijo mlademu občinstvu predstaviti "abecedo" gledališkega ustvarjanja in režije, direktorica gledališča Katja Pegan pa je poudarila, da gre pri tokratni uprizoritvi za eno boljših scenografij, katere avtor je Milan Percan, v zgodovini mladega Gledališča Koper.

Pri nastajanju predstave so sodelovali tudi kostumografka Ana Matijević, avtor glasbe Davor Herceg, oblikovalec luči Jaka Varmuž, lektorica Barbara Rogelj in oblikovalka maske Barbara Lenček Klepač ter igralci Gregor Zorc, Gorazd Žilavec, Vojko Belšak in Katarina Čas.