Oder
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 5 glasov Ocenite to novico!
(Totalno) katastrofalna večerja je predelava bulvarne komedije francoskega komediografa Marca Camolettija, ki jo na slovenskih odrih od leta 1993 dalje uprizarjajo pod naslovom Pridi gola na večerjo. Foto: Jaka Varmuž/Gledališče Koper
Avtor priredbe, avstrijski igralec in kabaretist perzijskih korenin Michael Niavarani, je besedilo, polno situacijske in besedne komike, priredil, osvežil in dramaturško izostril za uprizoritev v mestnem gledališču v avstrijskem Berndorfu; od tam pa je to krenilo na zmagoviti pohod po avstrijskih in nemških odrih. Foto: Jaka Varmuž/Gledališče Koper

Dodaj v

(Totalno) katastrofalna večerja: Skakati čez plot ni enostavno

"Včasih moramo malo egoistično rešiti sebe"
17. marec 2017 ob 13:28
Koper - MMC RTV SLO, STA

V Gledališču Koper je čas za šesto in hkrati zadnjo premiero v tej sezoni. Gre za priredbo dela Marca Camolettija (Totalno) katastrofalna večerja.

V tem vrtiljaku nebolečih skokov čez plot, kot je delo povzel režiser Samo M. Strelec, so ključnega pomena prav igralci, saj glasbe, koreografij in raznih učinkov praktično ni.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil Strelec, je imel Camolettijevo delo že nekaj časa v mislih. Čeprav se mu zdi "vse skupaj nič", ker gre v bistvu za težave nekoga, ki bi rad "skočil čez plot", meni, da "to skakanje čez plot ni enostavno".

Igra tako po njegovem mnenju "stoji in pade z igralci", zato v njej ni glasbe, koreografij, "hudih" scenografij ali učinkov. "Ampak mislim, da imamo hitre, bistre igralce z esprijem," je še ocenil režiser.

Specifičen žanr bulvarja
Pri (Totalno) katastrofalni večerji, ki jo bodo prvič uprizorili drevi ob 20.00, gre za specifičen žanr bulvarja, pri čemer je direktorica Gledališča Koper Katja Pegan pojasnila, da je želela, da bi se v tej sezoni ukvarjali z žanri. Pri bulvarju gre za morda podcenjen žanr, ki pa je izredno težek in zahteva izkušene igralce.

Kot je dodal Strelec, ta predstava ne rešuje sveta, vendar, kot je dodal, "včasih moramo malo egoistično rešiti sebe".

Igralec Aleš Valič, ki je po besedah Strelca "motor te komedije zmešnjav", je priznal, da ga je besedilo nasmejalo do solz. Glede domnevne lahkotnosti bulvarja pa je pojasnil, da sam ne razlikuje preveč med ravnmi gledaliških besedil. Opozoril pa je, da "se je zelo težko prikopati do tega, da si dejansko do konca preprost".

Ob Valiču igrajo še Mojca Partljič, Igor Štamulak, Vanja Korenč, Anja Drnovšek in Gorazd Žilavec.

A. K.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo