25. festival Dnevi komedije bo odprla komedija Gašperja Tiča, v kateri nastopajo Rok Matek, Uroš Smolej in Daniel Dan Malalan. Foto: Gledališče Koper/Jaka Varmuž
25. festival Dnevi komedije bo odprla komedija Gašperja Tiča, v kateri nastopajo Rok Matek, Uroš Smolej in Daniel Dan Malalan. Foto: Gledališče Koper/Jaka Varmuž

Dnevi komedije so edini gledališki festival na slovenskih tleh, ki ponuja ogled najboljših komedij preteklega leta. Letošnje festivalsko dogajanje bo odprla komedija Trio Gašperja Tiča v režiji Jake Ivanca in produkciji Gledališča Koper.

Komedija kot zahtevna književna zvrst
Predstave tekmovalnega programa se potegujejo za nagrade za žlahtno predstavo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko in žlahtnega komedijanta leta. Nagrade bo podelila strokovna žirija, predstave ocenjuje tudi občinstvo, ki izbere najboljšo predstavo po svoji oceni in vsak večer komedijantko ali komedijanta večera.

Kot je povedala dramaturginja Tatjana Doma iz celjskega gledališča, je pisanje komedij zelo zahtevno delo, komedija pa je zrcalo časa, ki ga živimo, in nam s svojo neposrednostjo lahko ponuja neprijetno ogledalo.

Celotni program si lahko pogledate na tej povezavi.


Rojstvo festivala komedije ob kavi

"Njegov idejni oče je zdaj že upokojeni dramski igralec SLG-ja Celje Marjan Bačko. Nekoč je ob kavi navrgel idejo, da bi bilo dobro v Celje pripeljati še druga gledališča, ki gojijo komedijo. Idejo sta takoj podprla takratni upravnik Borut Alujevič in takratni umetniški vodja Blaž Lukan.

Rodil se je festival Dnevi komedije, ki je iz festivala lokalne narave prerasel v pomemben slovenski gledališki dogodek, ki vsako leto v Celje pripelje vrhunske gledališke ustvarjalce institucionalnih in neinstitucionalnih gledališč iz vse Slovenije," so o svojem festivalu zapisali v SLG-ju Celje.

Letos bodo Dnevi komedije potekali do 19. marca, ko jih bodo sklenili s podelitvijo nagrad in komedijo Staro za novo Borisa Kobala in Tina Vodopivca.