Parlov je bil v svoji karieri olimpijski zmagovalec, amaterski in pozneje profesionalni evropski in svetovni prvak v poltežki kategoriji. Po splošnem prepričanju je bil Mate Parlov najboljši hrvaški oziroma jugoslovanski boksar vseh časov, je mogoče prebrati na Wikipediji. Foto: Wikimedia Commons
Parlov je bil v svoji karieri olimpijski zmagovalec, amaterski in pozneje profesionalni evropski in svetovni prvak v poltežki kategoriji. Po splošnem prepričanju je bil Mate Parlov najboljši hrvaški oziroma jugoslovanski boksar vseh časov, je mogoče prebrati na Wikipediji. Foto: Wikimedia Commons

Predstava Mate Parlov, ki jo navdihuje življenje tega legendarnega boksarja, enega najslavnejših športnikov, kar jih je kdaj prišlo z območja nekdanje Jugoslavije, bo kljub temu doživela premiero pred brionskim občinstvom v gledališču pod vodstvom Radeta Šerbedžije, a ne pod tem naslovom, poroča Jutarnji list.

"Vdova Mateja Parlova nam ne dovoli uporabiti njegovega imena v predstavi, saj ga je zaščitila v kulturne, športne in druge namene," je za omenjeni časnik povedal producent Ulyssesa Duško Ljuština. Pri Jutarnjem so se dokopali do informacij, po katerih naj bi gospa Parlov dolgo zavlačevala odločitev in se pogajala z ustvarjalci predstave, na koncu pa jim je pred nekaj dnevi poslala pismo, s katerim jih je obvestila, da jim družina ne želi podeliti pravice do uporabe imena boksarske legende.

Kot zagotavlja Ljuština, to na samo izvedbo ne bo bistveno vplivalo, saj gre za delo, navdahnjeno z življenjem tega športnega velikana, ne pa za delo, ki bi popolnoma zvesto sledilo liku in delu Mateja Parlova. Premiera je napovedana za 11. avgust, ponovitve pa se bodo zvrstile do 16. Na spletni strani festivala predstava o slavnem boksarju v režiji Aleksandra Švabića zdaj nosi naslov Zajtrk prvakov.

Mate Parlov je za posledicami raka na pljučih umrl konec julija 2008, star 59 let, takrat so v Jutarnjem o njem pisalu kot o "kralju ringa", hrvaški največji boksarski legendi vseh časov in najboljšem hrvaškem športniku 20. stoletja. Kar osemkrat je bil prvak Jugoslavije, petkrat celotnega Balkana, dvakrat je osvojil naslov svetovnega in enkrat evropskega prvaka. Med osvojenimi medaljami je bila zanj najdragocenejša zlata medalja z olimpijskih iger v Münchnu 1972.

Družina Parlov ostro zavrača vse očitke zavlačevanja
Po objavi članka smo dobili dopis družine Parlov, v katerem navajajo drugačen potek dogodkov v sporu z gledališčem.

Družina Parlov poudarja, da je bil stik z gledališčem Ulysses vzpostavljen šele, ko so ustanovo z dopisom sami spomnili na to, da uporaba imena Mate Parlov ni dovoljena brez njihovega soglasja. "Zdi se, da v nasprotnem primeru do komunikacije sploh ne bi prišlo," so prepričani. Še več, na dopis z datumom 17. junij gledališče po njihovih besedah ni odgovorilo vse do 12. julija, ko so tudi prosili za sestanek. Scenarij so boksarjevi svojci prejeli 19. julija in se takoj tudi pisno odzvali - očitki zavlačevanja so zato po njihovem mnenju neutemeljeni.

Gledališče Ulysses je, tako družina Parlov, ime Mate Parlov izkoriščalo v komercialne namene, poleg tega pa še "za sramotne izjave in širjenje neresnic o družini Parlov". Za nameček se tudi po prepovedi uporabe imena predstavo na plakatih in v promocijskih materialih še vedno najavlja s starim naslovom.

"Ni maral vdorov v svoje zasebno življenje"
Družina je po lastnih besedah načeloma "dovzetna za vse iniciative, s katerimi bi hoteli na dostojanstven način ohranjati spomin na Mateja Parlova." "Skrajno neprimerno pa je ljudi postaviti pred dejstvo, brez dodatnih informacij ali pojasnil o namerah, za katere izvemo iz medijev. Znano je, da Mate Parlov ni maral vdorov v svoje zasebno življenje in da je nasprotoval vsaki promociji, ki ni bila povezana z boksom."