Celjski igralec Vojko Belšak je Večerovo nagrado prejel za vlogo Simona Luzerja v uprizoritvi Vorkšop na Moljera Matjaža Zupančiča, dve vlogi v ljubezenskem muzikalu Izgubljene ljubezni (Moški 2 v Pogrešam te Davida Auburna in Bivši fant v Dosmrtno, štirideset pogojno Nine Shengold) in vlogo Godrnjača v Sneguljčici Jacoba in Wilhelma Grimma. Foto: Foto Švarc
Celjski igralec Vojko Belšak je Večerovo nagrado prejel za vlogo Simona Luzerja v uprizoritvi Vorkšop na Moljera Matjaža Zupančiča, dve vlogi v ljubezenskem muzikalu Izgubljene ljubezni (Moški 2 v Pogrešam te Davida Auburna in Bivši fant v Dosmrtno, štirideset pogojno Nine Shengold) in vlogo Godrnjača v Sneguljčici Jacoba in Wilhelma Grimma. Foto: Foto Švarc
Molierov portret iz leta 1658
Nagrado so Belšaku podelili ob premierni uprizoritvi avtorskega projekta - v katerem tudi igra - Učene ženske po motivih Molierovih Učenih žensk iz leta 1669 v režiji Jerneja Lorencija in koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj. Na sliki Molierjev portret iz leta 1658. Foto: Wikipedia

Žirija, v kateri so bili Zdenko Kodrič kot predsednik ter članici Ivanka Mežan in Alja Predan, je zapisala: "Lahko bi ga označili kot tip ljudskega igralca, pri čemer je pridevnik ljudski mišljen v najboljšem in najžlahtnejšem pomenu besede. Spontanost, neposrednost, samoumevnost, neizumetničenost, hiter refleks, smisel za improvizacijo in humor - to je tisto najbolj sežeto, kar odlikuje tega imenitnega igralca."

Presodili so tudi, da navidezna lahkotnost, s katero Belšak z odra predstavlja različne dramske osebe, neposreden stik z občinstvom, prirojena spontanost ter dar vživljanja in pripovedovanja, izjemen komični talent in pa seveda popolna predanost poklicu, ki smo ji bili še posebej priča letos, ko je kljub hudi poškodbi nastopil, da je rešil premiero, pričajo o njegovi visoki profesionalnosti in bogatem igralskem talentu. "Ko je žirija analizirala vse Belšakove odlike, je bila enotna v odločitvi za podelitev letošnje Večerove nagrade," so še dodali.

Lani je Večerovo nagrado prejel Branko Završan za vlogo Režiserja v predstavi Thorntona Wilderja Naše mesto v režiji Matjaža Zupančiča.

Vojku Belšaku so nagrado podelili ob premierni uprizoritvi avtorskega projekta Učene ženske po motivih Molierovih Učenih žensk iz leta 1669 v režiji Jerneja Lorencija in koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj.

Vprašanje spolnosti v sodobnosti
V Molierovi komediji Učene ženske gre za razkorak med duhovnostjo in učenostjo ter ljubeznijo in spolnostjo. Med višjo sfero in zemeljskim, vulgarnim, zastarelim. Med žensko z umom, ki živi polno življenje, in žensko - sužnjo ljubezni, otroku, soprogu, so sporočili iz SLG-ja Celje.

Aktualna predstava temo razširi in se sprašuje, zakaj ima spolnost danes še vedno negativni predznak. Sprašuje se o njenem mestu v vsakdanjem življenju, v medijih in v spalnici. Besedilo uprizoritve je nastalo po motivih Molierovih Učenih žensk v prevodu Josipa Vidmarja.

"Zakaj je med temi polji tak razkorak? Zakaj ima javnost potrebo skrivati to, kar nas vse življenje žene, to, kar ne uničuje, temveč je kreacija v najčistejši obliki, živi umetniški akt, ki ne potrebuje publike? Danes, ko nas mediji bombardirajo s podobami nasilja, z lažmi, s sprijenostjo človeške narave, v času, ko je črna kronika jutranji užitek ob kavi, je akt ljubezni še vedno tabu," navajajo celjski gledališčniki.

V predstavi Učene ženske poleg Večerovega nagrajenca Vojka Belšaka igrajo še Pia Zemljič, Minca Lorenci, Barbara Medvešček, Liza Marija Grašič, Primož Vrhovec, Gregor Zorc in Andrej Murenc. Avtorji besedila oziroma ustvarjalci uprizoritve so poleg Lorencija še dramaturg Matic Starina, scenograf Branko Hojnik, kostumografinja Belinda Radulović, avtor glasbe in korepetitor Branko Rožman, koreograf in asistent režiserja Gregor Luštek in lektor Jože Volk.