Louise Lecavalier, kanadska ikona sodobnega plesa, muza Édouarda Locka in nekdanja članica La La La Human Steps. Foto: lalalahumansteps.org
Louise Lecavalier, kanadska ikona sodobnega plesa, muza Édouarda Locka in nekdanja članica La La La Human Steps. Foto: lalalahumansteps.org
Édouard Lock in Liz Vandal
Édouard Lock, ustanovitelj in umetniški vodja La La La Human Steps. Na fotografiji z Liz Vandal. Foto: YouTube

Novico je sporočil v pismu, ki ga je objavil na spletu in se v njem zahvalil ustvarjalcem, ki so skozi leta sodelovali s skupino, pa tudi prebivalcem Montreala, ki so po njegovih besedah navdihovali ustvarjanje skupine.

"To je bilo neverjetno popotovanje, polno presežnih spominov, ki zaobjemajo zadnja desetletja. Umetnikov, ki sem jih spoznal, delal z njimi in jih imam danes za prijatelje. Ljudi, za katere smo nastopali in ki so omogočili naše predstave. Spominov, medsebojno povezanih, ne glede na čas ali izvor. Danes se ta čudovita pustolovščina končuje," je zapisal Lock.

Konec nekega obdobja
"Najavljam svoj odstop s položaja koreografa in umetniškega vodje La La La Human Steps, položaja, ki je bil moj velik privilegij 35 let. Zadnja turneja je bila finančno gledano težka. Čeprav se je dolg bistveno zmanjšal, zahvaljujoč velikodušnosti številnih naših podpornikov. Rezi, ki so sledili, in odločitev, da se ne zagotovi več podpore iz javnih sredstev za več kot tekoče leto, so onemogočili nadaljnje delovanje." Lock je svoje odstopno pismo poslal vsem podpornikom, čemur je sledil podpis resolucije o razpustitvi LHS. "LHS ne obstaja več. Nastopil je čas za slovo in zahvale."

Družina Édouarda Locka se je v času njegovega otroštva iz Maroka preselila v Montreal, kjer se je krajši čas učil plesa pri inovativni skupini Groupe Nouvelle Aire na montrealski univerzi, nato pa se je podal na pot koreografa.

Mednarodna slava
Leta 1980 je ustanovil plesni ansambel Lock-Danseurs, ki se je sčasoma razvil v La La La Human Steps. Lock in njegova plesna skupina sta zaslovela s svojim izrazito atletskim, kompleksnim, meje premikajočim, naglim in spektakularnim slogom. Mnogo let je bila kanadska ikona sodobnega plesa Louise Lecavalier del plesne skupine in Lockova muza. Nastopala je na primer tudi v njegovi predstavi Human Sex, ki je leta 1985 LHS-u prinesla slavo na mednarodni ravni. Sledile so turneje v tujini, pa tudi sodelovanja z zvezdniki, kot so Bette Midler, David Bowie in Frank Zappa. La La La Human Steps so večkrat nastopili tudi pri nas.

Med druge vidnejše predstave skupine spadajo Businessman in the Process of Becoming an Angel, New Demons, 2, Amjad in Amelia. Zadnjo so pozneje spremenili v plesni film, ki je prejel več nagrad. Édouard Lock se kot koreograf podpisuje tudi pod dela mednarodnih plesnih ansamblov, kot so na primer pariška opera, nizozemski narodni balet, prejel je tudi več nagrad in priznanj, vključno s častnim redom Kanade.