Galerija Plesa Maribor sodeluje s predstavo Brez izhoda. Foto: JSKD
Galerija Plesa Maribor sodeluje s predstavo Brez izhoda. Foto: JSKD
Živa
Festival plesne ustvarjalnosti mladih Živa predstavlja presek aktualne plesne ustvarjalnosti izbranih plesnih skupin in posameznikov iz Slovenije in tujine. Z Foto: JSKD

Podelitvi priznanj, ki jih organizator dogodka Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) podeljuje za dosežke na področju sodobnega plesa, bo sledil prvi sklop plesnih miniatur Postavi se v vrsto, zatem še uvodna plesna predstava z naslovom Broken Breath v izvedbi ImPerfect Dancers Company iz Italije. Ob 19.30 bo na vrsti plesna predstava Galerije Plesa Maribor z naslovom Brez izhoda.

Četrtek bo posvečen drugemu sklopu plesnih miniatur Plastenje in trem plesnim predstavam. Prva bo na vrsti ob 17.00, najprej projekt Plesnega Foruma Celje z naslovom N.A.G., zatem predpremiera plesne predstave Bitnamun z naslovom Korak in delo v nastajanju profesionalne rezidenčne plesne ustvarjalke JSKD iz Nemčije Stephanie Felber z naslovom l'atelier de flanerie.

V petek se bo dogajanje začelo ob 15.30 s predavanjem Roka Vevarja o Trishi Brown z naslovom Znotraj. Ob 17.00 bosta na vrsti tretji sklop plesnih miniatur Lokus in odlomek iz predstave Hitrejše kot telo Plesne izbe Maribor. Sledila bo plesna predstava mednarodne skupine ERA z naslovom Močvirje umske zablode, ob 19.30 pa bosta na vrsti zadnji sklop plesnih miniatur z naslovom Nastavi in ponastavi ter odlomek iz predstave Čez noč Centra plesa Maribor.

JSKD bdi nad Festivalom plesne ustvarjalnosti mladih Živa od leta 1976. Vsakoletni dogodek, poimenovan po priznani pedagoginji in koreografinji Živi Kraigher, predstavi presek aktualne plesne ustvarjalnosti izbranih plesnih skupin in posameznikov iz Slovenije in tujine.

Letos bodo na ogled najboljše plesne miniature pretekle sezone, ki so jih ustvarili mladi plesalci s svojimi mentorji v vseh slovenskih regijah, ter nekaj predstav mladih avtorjev.