Poslušamo
(1)
Za zrelost in razvoj ni nujno treba najprej oditi iz lastnega okolja. Album Summer je tako dober, da bi lahko bil konkurenčen tudi v imenu tujih indiezaložb, ki ohranjajo higiensko raven slišanega.

NEW WAVE SYRIA: Summer

Nespodobno plesno povabilo
5. junij 2013 ob 13:14
MMC RTV SLO

Ko je štiri leta nazaj duet New Wave Syria izdal svoj prvenec Hello, Yes, se je ta slišal, kot da bi skupina ujela vso nevrotičnost slehernega vsakdana, jo uravnovesila, si omislila povsem novo glasbeno podobo in poustvarila naelektreno nabito plesno vzdušje.

Vzdušje, ki je v takratnem domačem glasbenem okolju izzvenelo sila nekonvencionalno, za nekatere tudi eksperimentalno. Čeprav se je album slišal povsem neklišejsko, sta Urša Golob in Rok Pezdirc s svojo glasbo odpirala prostor, ali če sem natančnejši, iskala stičišče med rokovsko izraznostjo in elektronsko estetiko. Njuna godba je bila daleč od arhetipskega vzorca »crossover«, katerega eden izmed namenov je, da najprogresivnejše in najzahtevnejše glasbene prvine zapakira in jih omili v do poslušalca prijazne note. To seveda nikakor ne pomeni, da je bil torej album Hello, Yes neprijazen do … okolja, ki se je v štirih letih hitrostno menjalo in spremenilo.

Kajti ko slišite njihov novi album Summer, vam postane povsem jasno, da je New Wave Syria svojo glasbeno zrelost in razvoj dosegla s poenostavitvijo lastnih glasbenih vzorcev (Second Nature, Out Of Ammo, Shut My Eyes), ki so slišati kot nespodobno plesno povabilo tako rokovskim kot elektronskim privržencem vseh vetrov. Njuna "nespodobnost" se morda res sliši v prvem singlu in videospotu Hipster Than Hip, a se mi zdi, da New Wave Syria le impregnira spomin na čas, ko ste lahko mirne duše poslušali hkrati D.A.F. in Hüsker Dü in ob tem niste tvegali, da vas razglasijo za hi(p)sterične. Ko pa slišite skladbo Bang, ki se sliši kot zlitina Borghesie in Videosexa ali pa Coptic Raina in 2227, vam je jasno, da za zrelost in razvoj ni nujno treba najprej oditi iz lastnega okolja – ob moji sklepni ugotovitvi, da je album Summer tako dober, da bi lahko bil konkurenčen tudi v imenu tujih indiezaložb, ki ohranjajo higiensko raven slišanega. Raven pa si sami določite, če je že niste.

Ocena: 5; piše: Miroslav Akrapovič

Prijavi napako
Komentarji
ishgilliath
# 05.06.2013 ob 22:55
Super album, ni kaj, je pa meni še vedno ljubši prvenec. Vsebuje veliko bolj "ambientalen" zvok, medtem ko je summer izrazito plesno usmerjen. Nekateri komadi, predvsem Not Impressed se mi zdijo precej mimo... Jima je pa treba priznat, da sta močno nadgradila svoj zvok, ki zdaj (sploh v živo) res deluje že prav mogočno.
Kazalo