Skozi vrata sejemskega prostora se na vsakega od šestih dni povprečno zgnete 92 tisoč obiskovalcev. Foto: EPA
Skozi vrata sejemskega prostora se na vsakega od šestih dni povprečno zgnete 92 tisoč obiskovalcev. Foto: EPA
false
Kljub silni kamuflaži s kapo je bil opažen tudi Leonardo DiCaprio, ki se je v Baslu družil z znanim galeristom Larryjem Gagosianom. Menda si ogleduje stvaritve Pabla Picassa, Takašija Murakamija in Georgea Conda. Foto: EPA

"Tak poudarek se morda zdi presenetljiv. Vendar so ta dela vedno redkejša," je tematsko rdečo nit sejma utemeljil njegov direktor, Marc Spiegler. Na sejmu letos sodeluje 280 galerij iz 33 držav, vrata za javnost pa odpira prav danes.

Več kot 50 galerij ponuja dela umetnikov, kakršni so Pablo Picasso, Marc Chagall ali Max Beckmann. Art Basel sicer velja za najpomembnejši umetnostni sejem na svetu, namenjen umetnosti 20. in 21. stoletja. Že v torek je vrata za dva dni odprl za izbrane zasebne zbiratelje in direktorje muzejev.

"Bilo je, kot da bi stvari razdajali zastonj"
Že prvi dan je promet menda več kot odličen: spletna revija Artnet poroča, da so že v prvih urah kot za med šla več milijonov dolarjev vredna dela. "Tako dobrega prvega dneva v Baslu nisem imel že zadnjih deset let," je zadovoljno komentiral newyorški trgovec David Nolan. "Bilo je, kot da bi stvari razdajali zastonj," je vrvež v prvih urah opisal zbiratelj Ralph De Luca.

Na sejmu so na prodaj dela približno 4.000 umetnikov, skupaj pa so vredna skoraj tri in pol milijarde dolarjev. V obdobju, ko se trgovina z umetninami bohoti, zbiranje redkih kosov pa je postalo podobno globalnim lovom na zaklad, se približno 40 odstotkov vseh umetnin proda na sejmih. Kupci se zgrinjajo na elitne lokacije, kot so Pariz, London, New York, Miami in seveda Basel, za njimi pa v rojih vršijo trgovci, kuratorji in "grupice" umetniškega sveta.

Zastopane so skoraj vse panoge umetnosti - slikarstvo, grafika, tiski, fotografije in kiparstvo, pa tudi instalacije in performans.

Organizatorji so pripravili tudi bogat program s simpoziji, projekcijami filmov, razpravami in pogovori z umetniki.