Blue Star Linz je ime instalacije nemškega umetnika Otta Pieneja. Foto: EPA
Blue Star Linz je ime instalacije nemškega umetnika Otta Pieneja. Foto: EPA
Basel
Instalacija Amerikka brazilskega umetnika Cilda Meirelesa je na ogled v sekciji Unlimited. Foto: EPA

V razstavnem centru Messe Basel bo dela več kot 4.000 umetnikov predstavljalo 290 vodilnih svetovnih galerij. Lani je umetniški sejem, ki se razprostira na 27.500 kvadratnih metrov razstavnih površin, poteka pa tudi drugod po mestu, v šestih dneh privabil 95.000 obiskovalcev.

V okviru sejma bo potekal tudi pester spremljevalni program, med drugim 23 pogovorov z vodilnimi svetovnimi galeristi, zbiratelji, umetnostnimi zgodovinarji, kuratorji, direktorji muzejev in kritiki, ki jih je zasnovala Mari Spirito.

Umetniški sejem Art Basel poteka od leta 1970, takrat so ga ustanovili Ernst Beyeler, Trudi Bruckner in Balz Hilt. Že prvo leto je bil sejem velik uspeh: na njem je sodelovalo 90 galerij iz 10 držav, sejem pa si je ogledalo 16.300 ljudi. Tri leta pozneje so uvedli posebno razstavo, takrat je bila to razstava American Art after Jackson Pollock, v naslednjih letih pa so sledile številne razstave, ki so pod drobnogled vzele vsakič drugo državo.

V naslednjih desetletjih se je sejem nenehno širil in izpopolnjeval, med drugim so leta 1995 uvedli platformo za umetniški video, štiri leta pozneje uvedli poseben sektor za film, leta 2000 pa je takrat imenovani direktor Sam Keller (na položaju je ostal sedem let) uvedel platformo Unlimited, ki presega tradicionalni koncept klasične razstave in je med drugim uvedel tudi razstave na prostem in širok spekter novih oblik sodobne umetnosti: instalacije, monumentalne skulpture, videodela, performanse ... Od leta 2012 je kurator omenjene platforme Gianni Jetzer, ki je tudi letos poskrbel za odmevnost razstavljenih del.

Sekcija Parcours, na čelu katere je kurator Samuel Leuenberger, predstavlja 22 del, ki bodo na ogled na prostem po vsem mestu, vrhunec dogajanja pa bodo sobotni performansi.