Za oblikovanje cesarske numizmatične zbirke je bila odločilna zbirateljska strast Karla VI. in Franca I., ki je navduševala tako sodobnike kot tudi današnje poznavalce. Foto: YouTube
Za oblikovanje cesarske numizmatične zbirke je bila odločilna zbirateljska strast Karla VI. in Franca I., ki je navduševala tako sodobnike kot tudi današnje poznavalce. Foto: YouTube
Dunajski Numizmatični kabinet
Dunajski Numizmatični kabinet se med drugim ponaša tudi s tem, da velja za rojstno mesto numizmatike. Foto: YouTube

Postavitev, na kateri so predstavljeni nekateri najdragocenejši kosi iz zbirke, je pripravil Numizmatični kabinet ob 125-letnici dunajskega Umetnostnozgodovinskega muzeja.

Rojstno mesto numizmatike
Tamkajšnji Numizmatični kabinet se med drugim ponaša tudi s tem, da velja za rojstno mesto numizmatike. V 18. stoletju so namreč varuhi cesarske numizmatične zbirke uredili in natisni prvi katalog ter razvili sistem katalogizacije, ki je v uporabi še danes.

Z zbirateljsko strastjo do slavne zbirke
Cesarska numizmatična zbirka je že okoli leta 1800 uživala veliko slavo v Evropi, kar je bil rezultat tako njene velikosti kot tudi njene kakovosti, poleg tega je vsebovala veliko redkih primerkov.

Za njeno oblikovanje je bila odločilna zbirateljska strast Karla VI. (vladal med letoma 1711 in 1740) in Franca I. (vladal med letoma 1745 in 1765), ki je navduševala tako sodobnike, kot navdušuje tudi današnje poznavalce tega področja.

Nekateri eksponati v bogato zbirko kot darilo, drugi pač kot plen iz drugih zbirk
Vrhunec razstave predstavljajo t. i. razkošne medalje. Te so bile izdelane v le po nekaj primerkih in so bile mišljene kot darila pomembnim osebnostim. Zaradi njihove velikosti jih pogosto odlikuje bogastvo detajlov, kar sicer za novce ni običajno, piše na spletni strani Umetnostnozgodovinskega muzeja.

Na razstavi pa bo mogoče videti vse od zlatnikov, ki so bili v vsakodnevnem obtoku, do spominskih zlatnikov. Mnogi so bili darilo cesarjem ali pa so v zbirko prišli kot plen iz drugih cesarskih zbirk.

Razstava Cesarsko zlato bo na ogled od 24. maja 2016 do 5. marca 2017.