Leta 1935 v Štebnu pri Beljaku rojeni Valentin Oman velja za enega najpomembnejših sodobnih avstrijskih umetnikov. Foto: Alpen-Adria Universitaet
Leta 1935 v Štebnu pri Beljaku rojeni Valentin Oman velja za enega najpomembnejših sodobnih avstrijskih umetnikov. Foto: Alpen-Adria Universitaet
Valentin Oman: Sokrates, 1973
V središču Omanovega opusa je človeška figura, ki jo je v letih ustvarjanja osvetlil in se ji približeval na različne načine ter z različnimi, inovativnimi tehnikami. Foto: Ferdinand Neumüller / MMKK

Razstavo so pripravili ob lanski 80-letnici umetnikovega rojstva, prinaša pa pet desetletij njegovega ustvarjanja. V središču njegovega opusa je človeška figura, ki jo je v letih ustvarjanja osvetlil in se ji približeval na različne načine in z različnimi, inovativnimi tehnikami.

Potujoča retrospektivna razstava, ki je že bila na ogled v Koroškem muzeju moderne umetnosti v Celovcu, se po Dunaju seli še v Galerijo Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki.

Oživitev religioznega slikarstva
Valentin Oman se je rodil leta 1935 v Štebnu pri Beljaku. Doštudiral je na dunajski Akademiji za uporabno umetnost. Na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost je pri profesorju Riku Debenjaku končal grafično specialko. S pomočjo izvirne tehnologije - palimpsestni decollage ter nanašanje in trganje slikovnih plasti - je oživil religiozno slikarstvo.

Del pomembnih nacionalnih zbirk
Pripravil je številne samostojne razstave in sodeloval na številnih skupinskih predstavitvah v Avstriji in Sloveniji ter drugod po Evropi in tudi po svetu. Omanova dela so vključena v pomembne nacionalne umetniške zbirke v Avstriji, Slovenji in drugod.

Oman je prejemnik številnih nagrad, med njimi nagrade Prešernovega sklada (1980), nagrade Riharda Jakopiča (1997) in velike nagrade na piranskem mednarodnem slikarskem ex-temporu (1969).

Ob njegovi 70-letnici mu je Slovenija podelila zlati red RS za zasluge za življenjsko delo na področju likovne umetnosti in za prizadevanja za enakopravnost slovenskega jezika na Koroškem. Avstrijski kancler Wolfgang Schüssel pa ga je ob jubileju odlikoval z avstrijskim častnim križem za znanost in umetnost 1. razreda.

Retrospektivna razstava Valentina Omana v Hiši umetnikov na Dunaju bo na ogled do 24. aprila, v Kostanjevici na Krki pa bo na ogled od 6. maja do 28. avgusta.

Omanova razstava na Dunaju
Omanova razstava na Dunaju