Novi muzej bo imel s travo poraščeno streho, s katere bo lep razgled na Kip svobode in newyorško pristanišče. Foto: Statue of Liberty-Ellis Foundation
Novi muzej bo imel s travo poraščeno streho, s katere bo lep razgled na Kip svobode in newyorško pristanišče. Foto: Statue of Liberty-Ellis Foundation
Računalniška simulacija, ki nam pokaže razgled iz notranjosti muzeja. Foto: Statue of Liberty-Ellis Foundation

V New Yorku bodo zgradili sodoben multimedijski muzej, posvečen Kipu svobode - nadomestilo za dosedanji mali muzej, stlačen v podstavek dame z baklo.

Že od terorističnega napada septembra 2001, ko so zaradi strožjih varnostnih razmer zmanjšali razstavne površine znotraj spomenika, Kip svobode nima ustreznega muzeja.

Novi muzej bo stal na drugi strani otoka, na katerem stoji znameniti kip, dokončan pa naj bi bil že do leta 2019.

Najslavnejše francosko darilo
Kip svobode, ki ga letno obišče 4,3 milijona obiskovalcev, stoji na otoku Liberty. ZDA ga je podarila Francija v znak zavezništva med državama, pozneje pa je postal simbol ameriških idealov. Kip je oblikoval francoski kipar Frederic Auguste Bartholdi, odkrili so ga leta 1886.

Američani so gradili podstavek za kip, Francozi pa so poskrbeli za njegovo postavitev v ZDA. Alexandre Gustave Eiffel, ki je zgradil Eifflov stolp, je bil zadolžen za to, da naredi masivno železno ogrodje, ki bi utrdilo kip.

Podstavek je bil končan aprila 1886. Kip so v Franciji dokončali julija 1884, v pristanišče v New Yorku pa je prispel junija 1885 na krovu francoske fregate Isere. Bil je razdeljen na 350 posameznih delov in paketov, ki jih je bilo nato treba sestavljati še štiri mesece.

Odkar so po letu 2001 zmanjšali razstavne površine znotraj spomenika - stari muzej je bil urejen v podstavku kipa -, se lahko vanj po podatkih ameriške zvezne službe za nacionalne parke stisne le 20 odstotkov vseh obiskovalcev otoka.

S trato pokrita streha, ki se bo zlila z okolico
Sredstva za gradnjo novega muzeja zbira zasebna fundacija, ki je zbrala tudi denar za obnovo bližnjega otoka Ellis. Gradnja novega muzeja bo namreč stala kar 70 milijonov dolarjev. Ko bo odprt, bo muzej ponujal tudi celovit razgled na Manhattan; na strehi bo urejena še obsežna, s travo pokrita terasa, s katere bo razgled na newyorško pristanišče.

V muzeju bo med drugim v stekleni vitrini razstavljena originalna bakla, ki jo je "lady Liberty" v roki držala vse do osemdesetih let 20. stoletja, ko so jo zamenjali.

Bogataši odprejo denarnice
Sredstva za gradnjo novega muzeja bodo prispevali tudi nekateri znani ameriški filantropi, med njimi modna oblikovalka Diane von Fürstenberg, ustanovitelj spletne trgovine Amazon Jeff Bezos ter poslovnež ter nekdanji newyorški župan Michael Bloomberg.

Von Furstenbergova, ki jo je fundacija oklicala za "botro" projekta, je predlagala tudi ogromen mural s petdesetimi železnimi zvezdami, ki bodo obiskovalce pričakale ob vstopu v muzej. Zvezde, ki so seveda aluzija na ameriško zastavo, bodo izdelali iz železnih stebrov, ki so Kip svobode podpirali dolgih sto let - vse do obnove leta 1986.