Zasedba Rolling Stones je trenutno na turneji po ZDA, imenovani Zip Code. Foto: EPA
Zasedba Rolling Stones je trenutno na turneji po ZDA, imenovani Zip Code. Foto: EPA

Bilo bi lepo, če bi to bil [konec skupine], vendar imam občutek, da ne bo.

Charlie Watts

Razstava, ki jo najavljajo kot "interaktivno turnejo skozi velik umetniški opus Rolling Stonesov", bo na ogled v londonski galeriji Saatchi od 6. aprila prihodnjega leta. Njeno načrtovanje je trajalo tri leta, končna različica pa vključuje izvirne odrske dizajne, garderobne in zaodrske pripomočke, redke kitare in glasbila, kultne kostume, redke glasbene ter v javnosti še nikoli predvajane videoposnetke, poroča Guardian.

Med drugim bo mogoče videti tudi osebne dnevniške zapiske in korespondenco, izvirne plakate ter izvirnike naslovnic albumov. Na ogled bodo še stvaritve, ki so nastale kot plod sodelovanj z ustvarjalci, kot so Andy Warhol, Shepard Fairey, Alexander McQueen, Ossie Clark, Tom Stoppard in Martin Scorsese.

Glasbeniki na razstavah
Razstava The Rolling Stones - Exhibitionism sledi nadvse uspešni David Bowie is ..., ki je bila na ogled v londonskem muzeju kraljice Viktorije in princa Alberta od marca do avgusta leta 2013. Ta razstava je namreč pritegnila 311.000 obiskovalcev in porušila rekorde v vnaprejšnji prodaji vstopnic, nato je šla še na turnejo po svetu. Od letošnje pomladi pa je v newyorškem Muzeju moderne umetnosti (MoMA) na ogled razstava, posvečena islandski glasbenici, skladateljici in pevki Björk.

Rolling Stones niso le člani zasedbe
"Čeprav gre za Rolling Stonese, ne gre nujno le za člane zasedbe," je dejal Keith Richards. "Prav tako gre za vse pripomočke in tehnologijo, povezane s skupino kot instrumenti, ki so šli skozi naše roke skozi leta in ki bodo naredili razstavo zares zanimivo." Mick Jagger je povedal, da razstava vključuje nekatere "res trapaste stvari ... in res mislim trapaste". Niso pa bili vsi člani zasedbe sposobni prispevati toliko kot drugi. "Imam več stvari Louisa Armstronga kot pa Rolling Stonsi," je povedal bobnar Charlie Watts.

Zanikali so, da bi taka umestitev v galerijsko sfero napovedovala konec njihove dejavnosti kot skupine. "Nisem mnenja, da je vsega konec samo zato, ker pač delaš neko retrospektivno razstavo," je glede tega dejal Jagger. "Veste, še vedno delamo in še vedno nastopamo ter mislim, da bomo nadaljevali."

Bilo bi lepo, če bi to bil [konec skupine], vendar imam občutek, da ne bo.

Charlie Watts