Marcandrea Bragalini je pri portretiranju trinajstih umetnikov navdih iskal tudi v starih mojstrih, kot sta Rafaelo in Michelangelo. Foto: Marcandrea Bragalini/Federacija
Marcandrea Bragalini je pri portretiranju trinajstih umetnikov navdih iskal tudi v starih mojstrih, kot sta Rafaelo in Michelangelo. Foto: Marcandrea Bragalini/Federacija

Postavitev Pogled z odra združuje dokumentiranje in poetičen avtorski izraz. Izvirna retrospektiva trinajstih avtorjev zavoda Federacije je zamišljena kot instalacija, ki se poigrava s percepcijo gledalca, ko ta vstopi na oder in pogleda z njega. Pri ustvarjanju portretov se je avtor naslonil na dela slavnih portretistov, kot so Picasso, Michelangelo in Raffaello.
Portreti s pripovedovalnim nabojem
Vsestranski umetnik Marcandrea Bragalini, ki je bil med drugim urednik revije Strop in umetniški direktor festivala Gledos v Kranju, se posveča tudi igri in režiji, v prvi vrsti pa se ukvarja s fotografijo. Zadnja leta se je zapisal zlasti gledališki fotografiji in ovekovečil prizore predstav Via negative, EPI centra, Tomija Janežiča, Maske, Federacije in Snježane Premuš. Leta 2011 je bil na Trienalu gledališke fotografije Sterijino pozorje v Novem Sadu nagrajen s priznanjem FIAP. Primarno mesto v njegovem fotografskem opusu pripada portretu z izrazito pripovedovalnim nabojem in značilnim pridihom naivnosti in humorja kot univerzalnega povezovalca.
Zavod Federacija je skupnost umetnikov, ki nudi ustvarjalno in finančno okrilje kolektivnim in avtorskim projektom, ki dosegajo visoko kakovostno raven. S temi so se predstavljali na mednarodnih gostovanjih po Evropi, na Japonskem, Južni Koreji in Avstraliji. Federacija povezuje umetniška dela 14 avtorjev različnih generacij, od leta 2010 razvija kolektivne projekte, ki predstavljajo most med kulturno-družbenimi praksami in umetnostjo. Deluje s ciljem obojestranskega oplajanja in poglabljanja razumevanja - zbliževanje javnosti z umetniškimi prijemi in načini gledanja, ki nas približujejo umetnosti.

Razstava bo odprta do 30. junija, vsak dan med 10.00 in 19.00.