Razstave
(4)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 14 glasov Ocenite to novico!
Festival vojaške zgodovine
Na razstavo o ameriški pomoči Jugoslaviji se navezuje tudi okrogla miza, ki bo potekala v torek, z naslovom Letala ameriške vojaške pomoči v jugoslovanskem letalstvu, ki jo pripravljajo skupaj z založbo Defensor. Na njej bodo sodelovali tudi slovenski piloti, ki so leteli z letali ameriške vojaške pomoči in so zato dragocene priče tistega obdobja. Foto: Park vojaške zgodovine Pivka
Festival vojaške zgodovine
Organizatorji se s tradicionalno prireditvijo Festival vojaške zgodovine trudijo ohranjati in predstavljati bogato zgodovinsko in vojaško dediščino okolja ter obiskovalce seznanjati s pomenom zgodovinskih dogodkov in obdobij. Festival vojaške zgodovine je osrednji dogodek leta v Parku vojaške zgodovine, glavni turistični dogodek v občini Pivka, obenem pa največji vojaško-zgodovinski in ponazoritveni dogodek v državi. Foto: Park vojaške zgodovine Pivka

Dodaj v

Festival vojaške zgodovine: kako so ZDA vojaško pomagale Jugoslaviji

V pivškem Parku vojaške zgodovine bodo postavili ameriški tabor
15. september 2012 ob 15:25
Pivka - MMC RTV SLO

V Parku vojaške zgodovine Pivka bo do petka potekal šesti Festival vojaške zgodovine, ki bo letos v znamenju odprtja posebne razstave o ameriški vojaški pomoči Jugoslaviji v 50. letih prejšnjega stoletja.

Vrhunec festivala z osrednjo slovesnostjo bo v nedeljo, dogajanje pa bodo obogatili številni dogodki. Slovesno odprtje razstave bo v nedeljo ob 15. uri, ko bodo Park vojaške zgodovine obiskali tudi minister za obrambo Aleš Hojs, veleposlanik ZDA v Sloveniji Joseph Mussomeli in drugi visoki gosti.

Razstava o desetletja zamolčani temi
ZDA so leta 1948 Jugoslaviji namenile izjemno veliko vojaško pomoč, s katero so želele zavarovati Jugoslavijo pred vojaškim posegom z vzhoda ter posredno zavarovati Italijo in sredozemski prostor. Vojaška pomoč je bila nepredstavljivo velika: med drugim 599 tankov, 319 takrat najsodobnejših tankov M47 Patton, 399 lovcev na tanke, 10.000 tovornjakov in več kot 400 letal. Velika donacija je omogočila preoborožitev Jugoslovanske armade, zlasti sodobna, reaktivna letalska flota pa naj bi odvrnila Stalina od vojaškega posega v Jugoslaviji.

Oklepna vozila iz ameriške vojaške pomoči sodijo med najdragocenejše eksponate Parka vojaške zgodovine. "V Parku smo se zato odločili pripraviti razstavo o tej nepoznani in desetletja zamolčani temi. Donacija orožja, prejeta od kapitalistične velesile, je pri jugoslovanskem političnem vodstvu zbujala nekakšno nelagodje in nikoli ni bila obešena na velik zvon," so zapisali v povabilu na festival v Parku vojaške zgodovine.


Kako so ameriški vojaki živeli med vojno?
Pomembna popestritev nedeljskega dogodka bo predstavitev ameriške vojaške tehnike iz druge svetovne vojne, ki jo bo izvedlo kulturno-zgodovinsko društvo Triglav iz Ljubljane. V Parku vojaške zgodovine bodo že danes postavili ameriški vojaški tabor in obiskovalcem predstavili življenje, opremo, vozila in orožje ameriških vojakov v drugi svetovni vojni.

Festival se bo končal z mednarodnim simpozijem o utrdbah v 20. stoletju, ki ga pripravljajo z Vojaškim muzejem Slovenske vojske, Vojaško-zgodovinskim inštitutom ter muzejem Madžarske vojske iz Budimpešte. "Čas med obema vojnama je bil v Evropi čas gradnje velikih obrambnih sistemov. Sledi teh aktivnosti najdemo tudi v Sloveniji, posebej bogate tudi tukaj na našem območju. S simpozijem bi radi to dediščino našega območja umestili v neki širši okvir in obelodanili neka nova spoznanja," so še zapisali v Parku vojaške zgodovine.

B. Ti.
Prijavi napako
Komentarji
kaj_kaj?
# 15.09.2012 ob 16:02
4,3,2,1...here we go again.
Rougier
# 15.09.2012 ob 16:00
Rusi so nam poslali rdečo zvezdo, gulage in kolhoze.
Mr.D
# 15.09.2012 ob 15:49
ZDA Giveth, ZDA taketh away!
osabosa
# 16.09.2012 ob 12:39
V Parku smo se zato odločili pripraviti razstavo o tej nepoznani in desetletja zamolčani temi. Donacija orožja, prejeta od kapitalistične velesile, je pri jugoslovanskem političnem vodstvu zbujala nekakšno nelagodje in nikoli ni bila obešena na velik zvon

Donacijo pa so sprejeli in jugoslovanske narode za zahvalo pri tem še temeljito naučili pljuvati po gnilem zahodu.
Kazalo