Od nedelje, 18.septembra,  bo v Parku vojaške zgodovine javnosti na ogled notranjost podmornice P-913. Pridobitev ene od podmornic nekdanje jugoslovanske flote in njena ureditev za muzejsko predstavitev je brez dvoma velik nacionalni dosežek. Obnovljena podmornica tipa Una je izjemen muzejski eksponat, saj je v veliki meri plod slovenskega znanja in proizvodnje, po drugi strani pa tudi ohranja spomin na številne slovenske podmorničarje, ki so predstavljali velik delež v podmorniških posadkah tako Avstro-Ogrske kot prve in druge Jugoslavije. Foto: Park vojaške zgodovine Pivka
Od nedelje, 18.septembra, bo v Parku vojaške zgodovine javnosti na ogled notranjost podmornice P-913. Pridobitev ene od podmornic nekdanje jugoslovanske flote in njena ureditev za muzejsko predstavitev je brez dvoma velik nacionalni dosežek. Obnovljena podmornica tipa Una je izjemen muzejski eksponat, saj je v veliki meri plod slovenskega znanja in proizvodnje, po drugi strani pa tudi ohranja spomin na številne slovenske podmorničarje, ki so predstavljali velik delež v podmorniških posadkah tako Avstro-Ogrske kot prve in druge Jugoslavije. Foto: Park vojaške zgodovine Pivka

Podmornico so v Park vojaške zgodovine pripeljali iz Črne gore aprila letos. Obnovljena podmornica tipa Una je izjemen muzejski eksponat. Na slovesnosti bosta navzoča ministrica za obrambo Ljubica Jelušič in minister za obrambo Črne gore Boro Vučinić. "Njena ureditev za muzejsko predstavitev je brez dvoma velik nacionalni dosežek in zelo smo veseli, da se je realiziral prav v Parku vojaške zgodovine v Pivki," so sporočili iz Parka vojaške zgodovine v Pivki.

Podmorničarstvo na festivalu v ospredju
Nedeljsko festivalsko dogajanje bodo dopolnjevale predstavitvene vožnje Slovenske vojske z oklepniki Svarun 8x8, predstavitev sodobne potapljaške opreme 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske, premiera kratkega filma o podmornici P-913, sejem vojaških predmetov in domačih izdelkov ter uprizoritev igre Oklep 91 v izvedbi kulturnozgodovinskega društva Triglav.

Festival so začeli v petek z okroglo mizo z naslovom Slovenci in podmorničarstvo, nadaljevali pa s sobotnim pestrim dogajanjem in večernim odprtjem razstave Podmorničar.