Laibach, Einkauf, 2003. Foto: Sašo Podgoršek/Umetnostna galerija Maribor
Laibach, Einkauf, 2003. Foto: Sašo Podgoršek/Umetnostna galerija Maribor
Razstava Ausstellung Laibach Kunst – Perspektive 1980 – 2011 je postavljena v dvanajstih prostorih, ki predstavljajo ključna obdobja delovanja skupine, od njenih začetkov v 80-ih letih 20. stoletja do danes. Razstavljena dela obsegajo večmedijske instalacije, klasične oljne slike, akvarele, mešane tehnike, fotografije, grafike in film oziroma video. Premierno bo predstavljena tudi nova instalacija z naslovom Perspektive umetnika, ustvarjena posebej za pričujočo razstavo. Foto: Umetnostna galerija Maribor

Nocoj bodo odprli pregledno razstavo del skupine Laibach, ki je največja razstava v 30-letnem delovanju skupine, še bolj poznane po svojem glasbenem ustvarjanju. Razstava z naslovom Ausstellung Laibach Kunst, Perspektive 1980-2011 bo v Mariboru na ogled do 17. aprila.

Skupina Laibach, ki je umetniško pot začela z vizualno umetnostjo, se bo v Mariboru predstavila z večino svojih del. Med drugim so predstavljena tudi tista, ki po besedah člana skupine Laibach Ivana Novaka predstavljajo programsko srčiko in so nastala v glavnem v prvi polovici 80. let prejšnjega stoletja, ko so Laibachi še dejavno razstavljali. Gre torej za zgodnja dela skupine, ki jih je v 90. letih kupil ameriški zbiratelj umetnin Neil Rector in so bila za to razstavo pripeljana v Slovenijo. Na ogled so postavljena v viteški dvorani galerije.

Po besedah kustosinje razstave Simone Vidmar razstava predstavlja pregled osnovne Laibachove ikonografije ter odpira možnost sodobne rekapitulacije njihovih zgodnjih vizualnih in performativnih vsebin oz. manifestacij. Vizualna dela spremljajo veliki napisi v skoraj vsaki sobi, ki predstavljajo zgodnje citate in manifeste.

Retrospektivno razstavo je skupina posvetila nedavno preminulemu akademskemu slikarju Janezu Knezu (1931-2011), ki je močno vplival na delo in ustvarjanje članov skupine. Ta se je javnosti prvič predstavila leta 1980 prav z razstavo v Trbovljah, pozneje pa so svojim vizualnim manifestacijam začeli dodajati zvok in glasbo.

Skupina Laibach je bila ustanovljena 1. junija 1980 v Trbovljah. Člani skupine so oz. so bili Milan Fras, Ivan Novak, Dejan Knez, Ervin Markošek in pokojni Tomaž Hostnik. Od ustanovitve do danes je imela skupina Laibach več kot 800 koncertov po vsem svetu, prodala je več kot milijon plošč. Leta 1984 je skupina soustanovila širšo, neformalno organizacijo in estetsko gibanje Neue Slowenische Kunst.

Zrcalni odnos med umetnostjo in ideologijo
Vse od nastanka v zgodnjih 80. letih 20. stoletja se je Laibach dejavno spoprijemal s totalitarizmi sodobnega časa in dosledno analiziral občutljiv zrcalni odnos med umetnostjo in ideologijo. Njihovo delo, ki se je v svojih temeljnih konceptualnih obrisih formiralo že v kulturnopolitičnem kontekstu Slovenije in Jugoslavije v 80. letih, ponuja kompleksno definicijo umetnosti, skozi spekter sodobnega pojmovanja države, svobode, popularne kulture in politike.

Razstava v UGM-ju z izvirnimi umetniškimi deli in instalacijami odstira nove poglede na filozofijo te skupine, ki jo večina ljudi pozna izključno po njenem glasbenem in popkulturnem delovanju, čeprav se Laibach dejansko že od samega začetka ukvarjajo tudi ali predvsem s pojmom umetnosti.