Jože Plečnik, slogovno skoraj neopredeljiv, a vedno odličen. Foto: RTV SLO
Jože Plečnik, slogovno skoraj neopredeljiv, a vedno odličen. Foto: RTV SLO
Jože Plečnik
Osrednja razstava ob 50. obletnici smrti Jožeta Plečnika je na ogled v ljubljanski Narodni galeriji do 15. aprila. Foto: RTV SLO
Jože Plečnik: Zapornica na Ljubljanici
Jože Plečnik je v vsa svoja arhitekturna dela vnašal elemente kiparstva. Foto: Damjan Prelovšek

In tudi pri tem projektu ohranjanja spomina na delo velikega slovenskega arhitekta sodeluje Damjan Prelovšek, soavtor velike posvetitve Plečniku v ljubljanski Narodni galeriji. Za razstavo, ki so jo odprli v galeriji hotela Klub Krnes v Črni na Koroškem, je Prelovšek, direktor direktorata za kulturno dediščino na ministrstvu za kulturo, prispeval okoli 50 fotografij, ki skušajo čim izčrpnejše zajeti Plečnikovo delo na Dunaju, v Pragi, Ljubljani in v različnih krajih nekdanje Jugoslavije.

Plečnikov spomenik sredi Črne na Koroškem
Čeprav tega predela slovenskega ozemlja Jože Plečnik ni zaznamoval s svojimi monumentalnimi deli, ki izpričujejo Plečnikovo dovzetnost za klasicizem in njegove predelave skladno z zapovedmi arhitektove domišljije ter predelave z vnosi modernističnih elementov, pa na Koroškem Plečnik vendar ni povsem odsoten. Ravno Črna na Koroškem se lahko pohvali s Plečnikovim spomenikom padlim borcem. Z narodnimi spomeniki, ki jih je nova oblast po koncu druge svetovne vojne postavljala kot za stavo, si je dal Plečnik kar dosti opraviti. Naredil jih je precej, načrtovanje teh spominskih plošč pa je tudi kot dobro pripravljalno vajo na načrtovanje večjih objektov pogosto zapovedal svojim učencem.

"Miniarhitektura", izrazno bogata kot "veliko stavbarstvo"
Spomeniki, ki jih lahko umestimo v tako imenovano "intimno" arhitekturo, so tudi tisto področje, na katerem je lahko Plečnik skoraj še bolj kot pri načrtovanju prave arhitekture izrazil svoj umetniški dar. Ni mu bilo treba skrbeti za funkcionalnost, le sporočilnost je moral upoštevati. Pri načrtovanuju spomenikov, če lahko v to kategorijo uvrstimo tudi vodnjake, se je Plečnik izkazal že kot zelo mlad arhitekt na Dunaju. Tedaj se je izkazal z vodnjakom, posvečenim kardinalu in svetniku Karlu Borromäusu. Svojevrstni spomeniki, po sporočilu podobni tudi spomenikom padlim borcem, pa so tudi mrliške vežice na ljubljanskih Žalah in seveda notranja oprema cerkva.