Portreta reformatorjev Martina Luthra in Philippa Melanchthona, ki ju je Lucas Cranach ml. naslikal leta 1562. Foto: EPA
Portreta reformatorjev Martina Luthra in Philippa Melanchthona, ki ju je Lucas Cranach ml. naslikal leta 1562. Foto: EPA
Luthrova Biblija s Cranachovimi iluminacijami.
Luthrova Biblija s Cranachovimi iluminacijami. Foto: EPA
Lucas Cranach ml.: Križani, 1571.
Lucas Cranach ml.: Križani, 1571. Foto: EPA

Umetnik takšnega kova zasluži obsežnejšo predstavitev, so prepričani v njegovem rodnem Wittenbergu, kjer so ob 500-letnici umetnikovega rojstva pripravili obsežno razstavo. V tamkajšnjem Augusteumu jo odpirajo danes in bo na ogled do 1. novembra.
Ena uspešnejših delavnic svojega časa
Kot najmlajši sin Lucasa Cranacha st. (1472-1553) in Barbare Brengebier je Lucas že v mladih letih prvo slikarsko znanje dobil v očetovi delavnici, ki je imela že tedaj vodilni položaj v nemški likovni produkciji. Ko je po očetovi smrti nič manj spretni Lucas Cranach ml. prevzel vodenje delavnice, jo je uspel nadgraditi v pravo umetniško podjetje. Oba umetnika sta s svojo delavnico pomagala postaviti nove podboje in kompleksno ikonografijo, na kateri je slonelo razširjajoče se protestantsko verovanje.
V njegovem opusu prevladujejo portreti, alegorični in mitološki prizori. Z očetom sta si bila slogovno zelo sorodna, mestoma do takšne mere, da predstavlja atribucija posameznih del strokovnjakom precej težav.
V Wittenbergu, enem izmed pomembnih središč protestantske misli - ravno čez dve leti bodo zaznamovali 500-letnico zahtev, ki jih je Martin Luther pogumno pribil na vrata tamkajšnje cerkve -, želijo Cranacha ml. javnosti približati z vrsto dogodkov. Osrednja je omenjena razstava z naslovom Cranach mlajši - odkrivanje mojstra, prva večja razstava, posvečena delu in življenju tega umetnika.
Po pomembnih točkah Cranachovega življenja
Vendar duh slikarjeve delavnice bo ves Wittemberg spremenil v Cranachovo mesto. Med drugim vabijo na ogled prizorišč, ki so igrale pomembno vlogo v Cranachovem življenju. Denimo Marijina cerkev, kjer je bil krščen, verjetno tudi poročen, na koncu pa pokopan. Tam je poslušal pridige vodilnih protestantov, in tam domuje vrsta njegovih del. Denimo oltar, ki ga je končal s svojim očetom, pa tudi epitafa za Johannesa Bugenhagna in Paula Eberja. Dela so za to priložnost tudi restavrirali.
V Dessauu, prav tako pomembnem protestantskem središču, kjer se je pogosto ustavljala tudi Cranachova družina, bodo 28. junija razstavili njegova dela, ki so se ohranila v tem kakšnih 40 kilometrov od Wittenberga oddaljenem mestu. Med temi je čudovito Dessavsko krilo z zadnjo večerjo, na kateri so med podobami apostolov ovekovečeni portreti reformatorjev Martina Luthra in Philippa Melanchthona. Obiskati je mogoče tudi Cranachovo rojstno hišo, prav tako t. i. gotsko hišo v Wörlitzu, kjer hranijo vrsto del, nastalih v Cranachovi delavnici. Tam so razstavljene slike, ki sta jih naslikala tako Cranach mlajši kot starejši.