Aj Vejvej kupuje dele mrtvih dreves na jugu Kitajske, kjer jih prodajajo za dekoracijo, nato pa jih sestavlja v svojem studiu v Pekingu. Foto: Reuters
Aj Vejvej kupuje dele mrtvih dreves na jugu Kitajske, kjer jih prodajajo za dekoracijo, nato pa jih sestavlja v svojem studiu v Pekingu. Foto: Reuters
false
Razstavo so v program vključili tako pozno, da je časa za tradicionalne strategije zbiranja sponzorskih in donatorskih sredstev zmanjkalo. A po drugi strani je prav ta omejitev omogočila idejo za množično financiranje, za javno podporo Aj Vejveju in umetnosti nasploh, obenem pa tudi preizkus, koliko so ljudje zares pripravljeni podpreti umetnost. Foto: Reuters
false
Vejvejeva razstava v londonski Kraljevi akademiji od 19. septembra do 13. decembra bo prva velika umetnikova institucionalna razstava v Veliki Britaniji. Foto: Reuters

Kot smo že poročali, bo septembra v londonski Kraljevi akademiji razstavljal kitajski umetnik in kulturni fenomen Aj Vejvej. Poleg izbranih del njegovega ustvarjanja bo predstavljeno tudi nekaj novih del, nastalih posebej za to razstavo, vsa pa združuje njegov pogumen, provokativen pogled in komentar na ustvarjalno svobodo, cenzuro in človeške pravice ter sodobno kitajsko umetnost in družbo, kot so zapisali pri Kraljevi akademiji. Razstave se Aj Vejvej še posebej veseli, saj gre za njegovo prvo veliko institucionalno razstavo v Veliki Britaniji, kar potrjuje globalno pomembnost njegovih del.

Iz gorovij južne Kitajske na londonsko dvorišče
Okoliščine so napotile na drzno potezo Kraljeve akademije, ki bodo domačo in svetovno priljubljenost umetnika preverile tudi v praksi, pri samih uporabnikih umetnosti. Na razstavo želijo vključiti tudi ogromno instalacijo Tree (Drevo) in Kraljeva akademija se je odločila, da sredstva za prevoz in postavitev instalacije zbere prek platforme za množično financiranje Kickstarter.

Na videu k finančni podpori vabijo Stephen Fry in umetnik ter kraljevi akademik, ki deluje pod umetniškim nazivom Bob in Roberta Smith. "Aj Vejvej ima prepričanje, ki ga podpiramo vsi. Gre za pravico biti drugačen, nekonformen, pravico spregovoriti in biti človeško bitje. Je prvi in največji svetovni nekonformist in mi vsi si radi mislimo, da smo nekonformisti," pravi Smith.

V trenutku pisanja je 324 podpornikov prek Kickstarterja doniralo 20.000 britanskih funtov, do konca kampanje pa je še 36 dni. Zbrana sredstva bodo omogočila, da se instalacija prepelje iz Kitajske in kot provizoričen gozd postavi na zgodovinsko dvorišče galerije, kjer bo na ogled brezplačno.

Pestra bera nagrad za različno visoke donacije
Podpornikom ponujajo tudi različne nagrade, od pomežika mačke Aja Vejveja (za pet funtov) ali fotografij njegovega studia, posebnega videovodstva po razstavi, torbe z motivom njegovega drevesa, kolesarskega zvonca z njegovo mislijo, selfija Aja Vejveja z njegovim podpisom, ekskluzivni jutranji ogled razstave pred odprtjem ali sprehoda po rdeči preprogi na večerni zabavi ob odprtju do imena na seznamu donatorjev ob vhodu na razstavo (za 5.000 funtov).

Sestavljanje dreves iz mrtvih delov
Instalacija obsega osem dreves v dolžini približno sedmih metrov, ki jih umetnik iz delov mrtvih dreves sestavlja v svojem pekinškem studiu. Na trgih južne Kitajske dele mrtvih dreves tradicionalno prodajajo za dekoracijo. Aj Vejvej jih tu kupuje, nato pa korenine, debla in veje sestavi v novo drevo. "Poskusim si zamisliti, kako je bilo drevo videti," opisuje svoj proces sestavljanja serije dreves, na kateri dela od leta 2009.

Eksperiment in tveganje, a razumno
Za kampanjo na Kickstarterju so se odločili zaradi časovne stiske, saj je bila razstava postavljena v program tako pozno, da je časa za tradicionalne strategije zbiranja sponzorskih in donatorskih sredstev zmanjkalo. A po drugi strani je prav ta omejitev omogočila idejo za finančno podporo javnosti. "Ljudem po vsem svetu bomo omogočili izkazati podporo umetniku, ki je verjetno najbolj znan zaradi napačnih razlogov," pravi umetniški direktor Kraljeve akademije Tim Marlow, ki je glede uspeha projekta zelo optimističen: "Menim, da bo veliko ljudi želelo podpreti idejo in se izkazati kot podpornik umetnosti." Ob tem priznava, da je akcija tudi dober preizkus, koliko so ljudje zares pripravljeni narediti nekaj za umetnost.

Marlow priznava, da za Kraljevo akademijo ta strategija predstavlja velik "eksperiment in tveganje, a razumno," poroča The Guardian. "Če nam uspe, odlično; če ne, je bilo vsaj vredno poskusiti", dodaja.