Razstave
(2)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 8 glasov Ocenite to novico!
Mark Požlep: Čudnije od raja
Performance je potekal sedem dni v šestih državah nekdanje Jugoslavije: v Sloveniji, Hrvaški, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Makedoniji in Srbiji. Glasbeni program je bil sestavljen iz sedmih pesmi, ki so zaznamovale 50. in 60. leta "jugoslovanske" popularne glasbe. Foto: pozlepmark.com/
Mark Požlep
Mark Požlep deluje na področju slikarstva, risbe, videa, prostorske postavitve in performansa, trenutno so v ospredju projekti, v katerih skozi potovanja raziskuje in aktivno vključuje različne skupine ljudi. Foto: RTV SLO

Nagrada OHO za "turnejo" med upokojenci nekdanje Jugoslavije

Prejemnik nagrade skupine OHO je Mark Požlep
13. maj 2016 ob 20:48
Maribor - MMC RTV SLO

Letošnji dobitnik nagrade skupine OHO je Mark Požlep, čigar delo se "z domiselno postavitvijo, ki presega dokumentarizem, izogne zdrsu v ceneno nostalgijo, čeprav se loteva zahtevne socialne tematike".

Požlep je komisijo prepričal tako z ustvarjalnostjo zadnjih dveh let kot na razstavi nominirancev, so sporočili iz Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E., ki je ime letošnjega dobitnika razkril v Umetnostni galeriji Maribor.

Turneja po "bivši Jugi" malo drugače
Požlepov projekt Čudnije od raja, razstavljen v UGM-ju, temelji na turneji sedmih koncertov v pravih socialnih okoljih. Performance je potekal sedem dni v šestih državah nekdanje Jugoslavije: v Sloveniji, Hrvaški, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Makedoniji in Srbiji. Glasbeni program je bil sestavljen iz sedmih pesmi, ki so zaznamovale petdeseta in šestdeseta leta "jugoslovanske" popularne glasbe. V vsaki republiki je nastop potekal v domu za starejše. Občinstvo je bilo izbrano glede na starostno povezavo z omenjeno glasbo.

S projektom je želel umetnik, kot je zapisal, "vstopiti v področje življenjskega ciklusa človeka in države, ki je nekoč predstavljala bratstvo in enotnost in je v danem trenutku razcepljena na sedem različnih republik, zaznamovanih z vojno". Dodal je, da Čudnije od raja ni zgodba o Jugoslaviji: "Je zgodba o ljudeh. O človeku in njegovi večni želji po spremembah, o neverjetni zmožnosti grajenja in uničenja, o ljubezni in sovraštvu, o rojstvu, življenju in smrti."

Žirija, ki so jo sestavljali Alenka Gregorič, Goran Trbuljak, Breda Kolar Sluga in Staš Kleindienst, je obenem zapisala, da je letošnja razstava nominirancev izjemno kakovostna. Poleg Požlepa so bili za nagrado nominirani še Neža Knez, Tom Stanič in Boris Beja.


Požlep bo kot nagrajenec dobil dvomesečno umetniško rezidenco v New Yorku, samostojno razstavo v Ljubljani in odkup umetniškega dela.

Nagrada skupine OHO je osrednja nacionalna nagrada za vizualno umetnost, namenjena mladim umetnikom do 35. leta.

VIDEO
Nagrada OHO za Marka Požlepa
A. J.
Prijavi napako
Komentarji
micius
# 13.05.2016 ob 21:42
go mark
ZeK
# 13.05.2016 ob 21:34
čestitke!

Požlep je izjemen umetnik. to ni prvo delo s katerim navdušuje.

razstavo nominirancev si vsekakor ogledam.
pogosto so te razstave izjemno dobre in konceptualno zanimive.
Kazalo