Infrardeča slika meglice Heliks. Foto: Vesoljski teleskop Spitzer, 2007 © NASA/JPL-Caltech/University of Arizona
Infrardeča slika meglice Heliks. Foto: Vesoljski teleskop Spitzer, 2007 © NASA/JPL-Caltech/University of Arizona
Prva barvna fotografija vesolja. Foto: Bill Miller, Observatorij Mount Wilson, Kalifornija, 1958 © David Malin Images/Caltech

Na ogled bo 150 fotografij velikega formata, posnetih z različnimi tehničnimi pripomočki vesoljske tehnologije.

Razstava Popolnoma oddaljen. Zgodovina fotografije vesolja na ogled postavlja 150 različnih barvnih in črno-belih fotografij planetov, galaksij, lukenj in drugih vesoljskih teles, ki razkrivajo neskončnost in lepoto tisoče kilometrov oddaljene sfere. Razstavljene so slike mogočnega Saturna, posnetki Jupitra, večne uganke Marsa in sončnega sistema, posneti s sondama ameriške vesoljske agencije NASA, pa tudi prve teleskopske slike majhnih astronomskih ledenih teles iz konca 19. stoletja.

Na razstavi, ki bo v dunajski galeriji fotografskih umetnosti Westlicht na ogled do 25. maja, lahko obiskovalci spremljajo tudi tehnični napredek v opazovanju vesolja in teles, ki je z razvojem moderne tehnologije doživel razcvet. Začetki segajo v 30. leta 19. stoletja, ko je izum fotografije ponudil možnost, da se tovrstne slike vesoljskih objektov shranijo in delijo, ne pa le opazujejo skozi teleskop.

Razvoj tehnologije omogoča natančno opazovanje vesolja z Zemlje, za kar so zaslužni teleskopi, ki z različnimi valovnimi dolžinami ponujajo natančen pogled na dogajanje v vesolju. Tako nastanejo unikatne in spektakularne slike, ki nam s prostim očesom niso dostopne.