V slikarskem ateljeju leta 1946. Foto: Spletna stran ALUO 70
V slikarskem ateljeju leta 1946. Foto: Spletna stran ALUO 70
false
Razstava ALUO LXX. Preteklost, sedanjost, prihodnost bo v Galeriji Jakopič na ogled do 24. aprila. Foto: Miha Benedičič/MGML
false
Udarniško delo profesorjev ob izkopavanju temeljev za novo akademijo na Stossmayerjevi: Marij Pregelj in S. Pengov. 1954. Foto: Spletna stran ALUO 70

Razstava ALUO LXX. Preteklost, sedanjost, prihodnost, posvečena 70-letnici začetka rednega akademijskega pouka na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) Univerze v Ljubljani bo na ogled do 24. aprila. Pouk na takratni Akademiji upodabljajočih umetnosti je prvič stekel 14. januarja 1946 pod poznejšim rektorstvom Božidarja Jakca in z delom šestih rednih profesorjev, ki so postavili osnovne smernice likovnopedagoškega procesa.
Akademija je prerasla v osrednjo izobraževalno ustanovo na področju likovne in vizualne umetnosti ter oblikovanja, prek umetnikov, ki so se oblikovali skozi ta proces šolanja, pa je soustvarila tudi specifičen nacionalni likovni prostor. Ob ustanovitvi sta se dva oddelka – slikarstvo in kiparstvo – do danes razvila v pet študijskih programov in devet študijskih smeri.

Od klasične galerijske postavitve do pedagoškega procesa v živo
Razstava je zasnovana kot hibridna prostorska instalacija zgodovine, sedanjosti in pregled perspektiv razvoja v prihodnosti s prepletom klasične galerijske postavitve, prostorske instalacije in prizorišča, namenjena izvajanju ustvarjalnih/pedagoških dejavnosti v živo.

Osrednja poudarka razstave sta pluralnost pedagoških praks in hibridnost aktualne umetnostne produkcije, znotraj katere najdemo tako predmete kot prostorske položaje, vključevanje performativnosti ter razmerja med razstavljenim in aktivnim razstavljavcem ter obiskovalcem. V galerijskem prostoru bodo pedagogi in študenti pred občinstvom lahko zamenjali vloge, v ta proces pa bo dejavno vključen tudi gledalec.
Z razstavljenimi deli in ustvarjalnimi procesi študentov ALUO-ja bodo razvidna tako umetniška dela kot idejna naravnanost in narava izobraževalnega procesa ter umeščenost akademije v kontekst sodobne umetnosti.
ALUO še vedno nima svojega razstavnega prostora
Za Akademijo je predstavitev v galerijskih prostorih pomembna tudi zato, ker kljub svoji vse intenzivnejši usmerjenosti navzven in k sodelovanju z drugimi institucijami še vedno nima svojega stalnega razstavnega prostora. Razstavo bodo pospremila tudi javna vodstva z gostujočimi študenti ALUO-ja, vodstva z avtorji postavitve ter pogovori in okrogle mize s skupnim nazivom ALUO v mreži: zgodovina, družba, tehnologija.