Nagrajenec bo med drugim dobil v uporabo umetniško rezidenco. Foto: MGLC
Nagrajenec bo med drugim dobil v uporabo umetniško rezidenco. Foto: MGLC

Nagrado občinstva za najboljšega umetnika osrednje razstave Prekinitev so letos uvedli prvič. Gledalci so svoj glas lahko oddali prek Facebooka ali na glasovalnih lističih, glasovi pa so bili precej razpršeni, saj je zmagovalec prejel 30 glasov od 317. Na drugem mestu je Yucef Merhi s 26 glasovi, na tretjem pa se je znašla Maria Elena Gonzalez, ki je prejela tudi vVeliko nagrado strokovne žirije.

"Zelo sem počaščen, da sem prejel nagrado občinstva 30. mednarodnega grafičnega bienala v Ljubljani. Sodelovanje na bienalu in v bogatem dialogu, ki ga je ta spodbudil, mi je bilo v veselje," je med drugim zapisal Tomas Vu-Daniel, ki mu pripada nagrada v obliki umetniške rezidence in uporabe grafičnega ateljeja v Mednarodnem grafičnem likovnem centru.

Otroštvo v Vietnamu in deskarska kultura
Nagrajenčevo delo nosi naslov Pesmi z Belega albuma skupine The Beatles, 1968. Gre za deset oblikovanih in lasersko izrezljanih lesenih plošč, v katere so vrezana besedila pesmi. Vu-Daniel, sicer vrhunski grafik, v njem skuša združiti elemente svojega otroštva v Vietnamu, deskarske kulture in popularne glasbe.

Bienale se je končal v nedeljo, v Ljubljano pa je pripeljal 60 mednarodno priznanih umetnikov, ki so se predstavili na skupno devetih razstavah.