Z Žalami je Jože Plečnik Ljubljančanom podaril arhitekturno zares izjemen park. Foto: RTV SLO
Z Žalami je Jože Plečnik Ljubljančanom podaril arhitekturno zares izjemen park. Foto: RTV SLO
Plečnikove Žale
Jože Plečnik je bil prepričan, da je tudi mrtvim treba zagotoviti monumentalno domovanje. Foto: RTV SLO
Jože Plečnik
Delo Jožeta Plečnika je bilo tematsko zelo raznoliko. Foto: RTV SLO

Tokrat je povod odprtje prenovljene Plečnikove molilnice na ljubljanskih Žalah za javnost. Molilnico iz leta 1940 bo mogoče obiskati od četrtka, njeno odprtje pa je del slovenskega programa Dnevov dediščine evropskih pokopališč. Dnevi dediščine evropskih pokopališč so projekt ASCE-ja - Zveze pomembnih evropskih pokopališč -, njihov namen pa je promocija kulturne, zgodovinske in arhitekturne dediščine, izmenjava izkušenj na področju ohranjanja in promocije pokopališč.

Plečnikova osebna filozofija, upodobljena v kamnu
Kot dela slovenskega programa ob Dnevih dediščine evropskih pokopališč se od 2. do 4. junija lahko vsak dan ob 10.00 in 16.00 udeležite vodenega ogleda Plečnikovih Žal. Žale so eden zadnjih in tudi največjih arhitekturnih dosežkov Jožeta Plečnika. Struktura pokopališča odraža Plečnikovo osebno filozofijo, katere bistvo je bilo, da je vsak človek individuum zase. Kot vsak zase gradi svojo lastno pot skozi življenje in kot ima vsak pravico do ohranjanja svoje zasebnosti, tako mora biti posamezniku zagotovljeno tudi njemu lastno slovo od tega sveta. Žalne vežice Plečnikovih žal zato stojijo vsaka zase, arhitekt pa je med njimi ukazal postaviti tudi žive meje. Le tako je bilo mogoče zagotoviti, da je vsak pokop osebni dogodek vsakega posameznika. Dogodek, s katerim se izreče poklon njegovemu bitju.

Na Žalah, kjer te dni praznujejo tudi stoletnico prvega uradnega pokopa - ta se je zgodil 3. maja 1906 -, so pripravili še en kulturni doghodek. Prav tako od 2. junija je v molilnici na ogled stalna razstava umetniških del različnih avtorjev, ki so na platno ali fotografski papir prenesli arhitektonske motive, s katerimi je Jože Plečnik zaznamoval Žale.

Pokopališče kot katalog kulturnega razvoja
ASCE (Assosiation of Significant Cemeteries in Europe) je nastal leta 2001. Osnovno poslanstvo združenja je približati ljudem pokopališča, ki vse prepogosto veljajo le za prostore zadnjega počitka. A vendar so pokopališča pogosto izjemni "katalogi" kiparskih del zadnjih stoletij, pomenijo pa tudi zakladnico arhitekturnega razvoja okolja, v katerem so nastala. Obiskovanje pokopališč na različnih koncih Evrope tudi razkrije razlike v estetskem čutu, pa tudi v navadah različnih družbenih skupin.