Razstave
(1)

Poudarki

  • Mestna galerija Ljubljana
  • Odprtje 16. aprila ob 19.00
  • Na ogled do 7. junija 2015
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 5 glasov Ocenite to novico!
Vladimir Leben, Mountain Rangers/Gorenjska naveza, 2004. Foto: MGML

Dodaj v

Pisana paleta smešnih podob se postavi na ogled

Odprtje skupinske razstave Primeri smeha v umetnosti v MGML-ju
16. april 2015 ob 10:25,
zadnji poseg: 16. april 2015 ob 11:03
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Je smešno takoj vidno ali ga moramo s poglobljenimi pogledi postopno odkrivati?" je eno izmed vprašanj, ki se jim posveča skupinska razstava Primeri smeha v umetnosti, ki v likovnih podobah predstavlja različne odtenke smeha.

Po izboru kustosa Sarivala Sosiča se predstavljajo akademski slikar in interdisciplinarni ustvarjalec Miha Vipotnik, avtor stripov Iztok Sitar, akademski slikar Silvester Plotajs Sicoe, slikar Vladimir Leben, akademski slikar, doktor filozofije in avtor stripov Izar Lunaček, akademska slikarka Barbara Jurkovšek, diplomirana fotografinja Manca Juvan in fotograf Matjaž Rušt.

Gre torej za umetnike različnih generacij z raznoliko osebno likovno poetiko, ki v svojih delih razvijajo bolj ali manj odkrite ali prikrite ideje, načine in ravni smeha. In tako tudi odtenki smeha segajo od sofisticiranih, ekspresivnih, ironičnih, sarkastičnih, parodičnih, do grotesknih in poglobljenih kritičnih premislekov.

Subjektivnost pojma smeha
Razstavljena dela odsevajo subjektivno naravo posameznih ustvarjalcev in v svoji raznolikosti nadaljujejo razstavo Fragmenti sreče v umetnosti, ki je bila na ogled v Mestni galeriji Ljubljana leta 2012. "Če je takratna razstava raziskovala možnosti uprizarjanja sreče, se tokratna posveča tematiki smeha, ki je pravzaprav nadaljevanje različnih bivanjskih položajev. Smeh je – tako kot sreča – raznolik po energiji, moči in trajanju. V sodobni likovni umetnosti je pogosto prisoten znotraj motivno vsebinskih elementov in razstavno prezentacijskih sistemov," je zapisal Sosič v uvodnem besedilu razstavnega kataloga.

V okviru razstave je organizirano tudi predavanje Izarja Lunačka, naslovljeno Filozofija smeha, v Slovenski kinoteki pa bo potekal še filmski spremljevalni program. Od konca maja do začetka junija se bodo zvrstili naslednji filmi: Trgovina za oglom, Rop stoletja, V leru, Volga Volga, Trojčice iz Bellevilla, Za zdaj brez pravega naslova, Pod udarom zakona, Plavolaskine ljubezni, April in Slaba vzgoja.

Odprtje razstave v MGML-ju bo drevi ob 19.00, na ogled bo do 7. junija.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
Fleaa
# 16.04.2015 ob 11:51
Pisana paleta smešnih podob se postavi na ogled

sem že mislil, da je govora spet o: http://www.rtvslo.si/zabava/druzabna-kronika/foto-modno-ozavesceni-znani-slovenci-prisli-po-odmerek-modnih-smernic/362811
Kazalo