Najbolj znani so sicer kurenti, a zimo jim pomagajo preganjami tudi pustni orači, rusi, medvedi in piceki. Foto: BoBo
Najbolj znani so sicer kurenti, a zimo jim pomagajo preganjami tudi pustni orači, rusi, medvedi in piceki. Foto: BoBo

Na Ptujskem gradu so ob postavitvah tapiserij, turkerij in drugih stalnih razstav pripravili še stalno razstavo tradicionalnih pustnih mask ptujskega območja. Ureditev konjušnice s ploščadjo za obiskovalce in prireditve ter postavitev stalne razstave mask sta pomembni muzejski pridobitvi v okviru Evropske prestolnice kultur, s katerima so v Pokrajinskem muzeju Ptuj Ormož še dodatno popestrili ponudbo. Razstavo je odpr minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk, ki je uvodoma poudaril pomen dejstva, da letos dan muzejev obeležujemo z odprtjem pomembnega muzeja in ne samo z običajno poslanico. "Še bolj pa smo ponosni na dosežke v tem času, ko je finančna kriza znatno omejila možnosti tovrstnih posegov," je opozoril minister. Konjušnica Ptujskega gradu je eden teh pomembnih primerov.
Od kurentov do picekov
Vsakdo pozna znamenite pustne šege s Ptujskega polja ter njihov pomen, korante ali kurente, pa tudi pustne orače, ruse, medvede in piceke. Čeprav najpogosteje povezane s pustnim rajanje, maske niso le pustni zabavni rekviziti, temveč sodijo med najzanimivejše kulturnozgodovinske predmete.
Novo postavljena zbirka pustnih likov in rekvizitov predstavlja "šemljenja" na Ptujskem in Dravskem polju ter v Slovenskih goricah in Halozah, ki bodo zbujala pozornost zaradi števila in raznovrstnosti tradicionalnih pustnih mask. Ptujsko polje, predvsem Markovci in sosednje vasi, velja za nekakšno klasično 'šemsko' ozemlje Slovenije, kjer so poznani vsi tipi mask - živalski, človeški, rastlinski in fantazijski.
Obnovo konjušnice in postavitev zbirke so izpeljali s pomočjo sredstev Evropske unije, ministrstva za kulturo in Zavoda Maribor EPK 2012.