Barbara Eva Zavodnik je svoje najdražje delo naslovila z besedami S tvojim vonjem prepojena napol v snu. Foto: RTV SLO
Barbara Eva Zavodnik je svoje najdražje delo naslovila z besedami S tvojim vonjem prepojena napol v snu. Foto: RTV SLO
Najdražja slovenska umetnina

Na ogled so jo radovednežem in morebitnim kupcem postavili na ljubljanskem gradu, kjer so tudi prvič razkrili njeno podobo. Olje na platnu S tvojim vonjem prepojena na pol v snu govori o univerzalni in neprecenljivi ljubezni, ki se odraža tudi v neprecenljivi vrednosti slike.

Odprtje razstave so pospremili glasbeni gostje, med njimi Jadranka Juras ter DJ Pan in Blasch. Ravno z visoko ceno slike, ki lahko v ljudeh zbudi mešana občutja - jih odbije ali le še bolj pritegne - želi organizatorka razstave galerija sloART opozoriti na nekatere temeljne težave, s katerimi se spopadajo slovenski sodobni umetniki.

Stanje sodobne umetnosti pri nas ni rožnato
Zakaj takšna cena? Po mnenju organizatorjev se ravno v tem skriva bistvo projekta, saj želijo preko astronomskega zneska vzpodbuditi zanimanje za sodobno likovno umetnost in jo na ta način približati širšemu krogu ljudi ter spodbuditi razpravo o tem, ali ima likovna umetnost svojo vrednost na trgu.

Najdražja slovenska slika S tvojim vonjem prepojena napol v snu bo na ljubljanskem gradu na ogled še do 7. oktobra, nato pa bo nadaljnji dve leti potovala še v druga slovenska mesta, najprej v v galerijo Severia v Kopru. Na ta način bo promovirala tudi mlade slovenske avtorje in likovno umetnost na sploh.

Najdražja slovenska umetnina