Muzej novejše zgodovine Slovenije je prevzel fond Petra Lampiča marca 2006. Foto: www.muzej-nz.s
Muzej novejše zgodovine Slovenije je prevzel fond Petra Lampiča marca 2006. Foto: www.muzej-nz.s
Ko se je Lampič preselil v Stožice, je dobil tudi atelje, kjer je vodil dokaj natančno evidenco svojega dela. Foto: www.muzej-nz.s

Nekaj njegovih fotografij bo od danes dalje na ogled v Galeriji "S" na Ljubljanskem gradu. Razstavo z naslovom Stoletje tisočih svetlob je nastala v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine in postavlja na ogled 43 Lampičevih del. V veliki večini je fotografiral portrete, ki se sestavljajo v sklope: moški, ženske, otroci, poroke, krsti, birme, obhajila, sokoli, orli, gasilci, vojaki, ljudske igre, gospodinjski tečaji, pogrebi ...

Razstavo spremlja monografija
Lampič je bil starosta slovenskih fotografov na prelomu tisočletja. Njegovi dediči so Muzeju novejše zgodovine Slovenije podarili celoten opus njegovega ustvarjanja, ki je večinoma potekalo v njegovem ateljeju, kjer je fotografiral portrete moških in žensk v najrazličnejših opravah in portrete otrok. Njegova dela so nastajala tudi zunaj ateljeja, zlasti na obrobju Ljubljane. Tovrstne fotografije ilustrirajo dogajanja na mnogo področjih kulturnega, družbenega, športnega in verskega življenja med obema svetovnima vojnama.

Ob razstavi so v muzeju izdali tudi monografijo Lampičevih fotografij. V njej je zbranih 230 fotografij, ki obsegajo vsa področja mojstrovega delovanja, od ateljejske do krajinske fotografije. Monografija predstavlja nov prispevek k ohranjanju slovenske fotografske dediščine, so prepričani v muzeju.

Več kot sto let star fotograf
Peter Lampič se je rodil v Črnučah pri Ljubljani. Obrti se je začel učiti po koncu prve svetovne vojne pri fotografu Marinku, kjer je opravil pomočniški izpit. Kot pomočnik se je nato zaposlil pri fotografu Francu Kuncu. Leta 1932 je opravil mojstrski izpit in v Stožicah odprl lastni atelje. Umrl je, ko je bil star 102 leti.