Razstava prinaša največ del kanadskega avtorja Valiuma, čigar dela so zelo raznolika – od pravih grafik do stripa v obliki plakata. Foto: Stripburger
Razstava prinaša največ del kanadskega avtorja Valiuma, čigar dela so zelo raznolika – od pravih grafik do stripa v obliki plakata. Foto: Stripburger
Eden zadnjih Stripburgerjevih projektov je izid znamenitih ljudskih pravljic Zverinice iz Rezije, ki so jih prenesli v stripovsko podobo. Foto: Stripburger

Tam je namreč lepa bera plakatov in vsakršnih odtisov ter natisov različnih stripovskih avtorjev in organizacij. Gre za grafična dela, ki so jih ob različnih prilikah bodisi ustvarili v Ljubljani bodisi so jih prejeli v dar od striparskih kolegov, sodelavcev in partnerjev. Prvi del razstave je bil na ogled prejšnji mesec.

Dela najrazličnejšega izvora
Več kot stotina grafik, plakatov za promocijo stripovskih dogodkov in tudi plakatov s stripovskimi zgodbami priča o pestrosti tovrstne ustvarjalnosti tako na domačih kot tujih tleh. Razstavljena dela, pod katera se podpisuje kopica tujih in domačih avtorjev, zaznamuje širok razpon avtorskih izrazov oziroma tehničnih rešitev.

"Glede na avtorski izraz in tematiko izredno raznoliko bero lahko v grobem razdelimo na tri sklope. Poleg klasičnih plakatov, namenjenih promociji stripovskih dogodkov, se v Stripburgerjevi zbirki nahaja še cel redosled raznoterih stripovskih permutacij, ki povzemajo funkcijo in formo plakata. V tretjo skupino sodijo izvirni sitotisk plakati, podpisani z imeni slovitih in manj slovitih avtorjev, katerih primarno področje ustvarjanja je strip," so zapisali o razstavi.

Za čast in oblast dela
Med razstavljenimi deli je največ stvaritev kanadskega avtorja Valiuma, čigar dela so zelo raznolika - od pravih grafik do stripa v obliki plakata. Del razstave je še sklop plakatov, posvečen časti in oblasti dela, naslovljen Pozor, delo! - s temi projektom so spomladi gostovali v Franciji. Ta je bil sprva zasnovan kot pendant Stripburgerjevi mednarodni stripovski antologiji z naslovom Workburger. Navdahnjen z aktualno stvarnostjo ponuja večplasten prikaz konfliktnega razmerja, ki ga poganja napetost med vrednostjo in ovrednotenjem dela.

V Kinu Šiška so istočasno na ogled tudi stripovska dela rezidenčnega Stripburgerjevega latvijskega umetnika Dāvisa Ozolsa. Gre za študenta tamkajšnje likovne akademije, ki je na študentski izmenjavi v uredništvu revije Stripburger. Predstavlja se z razstavo Akvareli, ki prinaša serijo akvarelnih ilustracij figur v sanjskih prizorih. Ozols je za aktualni Stripburger št. 64 prispeval ilustracijo za zadnjo platnico.

Stripburgerjeva razstava Ofenziva iz arhiva
Stripburgerjeva razstava Ofenziva iz arhiva