V slovenskem delu razstave bodo poleg avtorjev v fokusu tudi revija Stripburger in ostali akterji s slovenske stripovske scene, med drugimi Stripolis, Stripartnica Buch, Bumerang in Stripoholik. Foto: Stripburger
V slovenskem delu razstave bodo poleg avtorjev v fokusu tudi revija Stripburger in ostali akterji s slovenske stripovske scene, med drugimi Stripolis, Stripartnica Buch, Bumerang in Stripoholik. Foto: Stripburger
Kostja Gatnik
Kostja Gatnik, dobitnik Prešernove nagrade za življenjsko delo, je posegel na različna področja, od slikarstva, grafičnega oblikovanja in ilustracije do fotografije.

V projekt so poleg slovenskih striparjev vključeni še ustvarjalci iz Hrvaške, Madžarske, Romunije in Srbije. Razstava bo prvič na ogled junija v Pulju, od 1. do 21. oktobra pa v CUK-u Kino Šiška.

Cilj projekta je raziskati skupne razvojne točke in medsebojen vpliv jugoslovanskega stripa ter okrepiti povezave med striparji, stripovskimi revijami, stripovskimi založbami in drugimi akterji s tega področja, povzema slovenski koordinator postavitve Aljaž Kovač.

Med slovenskimi avtorji bodo v sklopu razstave predstavljeni Tomaž Lavrič, Izar Lunaček, Kaja Avberšek, Matej Kocjan-Koco, Žiga Aljaž, Jakob Klemenčič, Ciril Horjak, David Krančan, Primož Bertoncelj, Matjaž Bertoncelj in Iztok Sitar. Razstavljena dela bodo spremljala kratka besedila o avtorjih in drugih akterjih, znanstveni katalog z eseji, ki so jih za slovenske avtorje prispevali Horjak, Sitar in Klemenčič, ter avdiovizualni materiali.

Na ramenih velikanov
Lunaček je za potrebe postavitve zrisal tudi kratko zgodovino slovenskega stripa. Pri tem je sledil svoji viziji tega, kako je potekala zgodovina slovenskega stripa in kateri so bili njeni vrhunci. Vanjo je vključil najvidnejše avtorje, ki so delovali v nekem obdobju in so tudi pustili največji pečat - med njimi seveda Mikija Mustra, Kostjo Gatnika in Lavriča. Prav tako pa je predstavil nekaj mlajših, čeprav še ne vemo, v katero smer se bo razvil njihov opus (na primer Krančana in Avberškovo).

V slovenskem delu razstave bodo poleg avtorjev v fokusu tudi revija Stripburger in drugi akterji s slovenske stripovske scene, med drugimi Stripolis, Stripartnica Buch, Bumerang in Stripoholik.

Po Pulju in Ljubljani bo postavitev na ogled še v razstaviščih na Madžarskem, v Romuniji in Srbiji. Po načrtih organizatorjev naj bi razstava konec leta 2014 "zajadrala" še v Nemčijo. Vsi razstavljeni stripi bodo prevedeni v vse jezike sodelujočih držav.