Veselim se odkrivanja novih poti in tega, kam me bodo pripeljale, je ob vabilu na odprtje razstave Moja dežela zapisala Kristina Klecin. Sodelavka Regionalnega RTV centra Koper/Capodistria je namreč slikati začela šele pred slabim letom dni, a jo je ustvarjalno izražanje izredno pritegnilo. Blizu so ji predvsem podobe Istre, nad čimer je bil navdušen tudi generalni direktor RTV Slovenija, Koprčan Marko Filli. Foto: MMC RTV SLO
Veselim se odkrivanja novih poti in tega, kam me bodo pripeljale, je ob vabilu na odprtje razstave Moja dežela zapisala Kristina Klecin. Sodelavka Regionalnega RTV centra Koper/Capodistria je namreč slikati začela šele pred slabim letom dni, a jo je ustvarjalno izražanje izredno pritegnilo. Blizu so ji predvsem podobe Istre, nad čimer je bil navdušen tudi generalni direktor RTV Slovenija, Koprčan Marko Filli. Foto: MMC RTV SLO
Kristina Klecin
Koprska ulica, po kateri je Kristina Klecin hodila v srednjo šolo, zdaj pa jo po njej vodi službena pot. Foto: MMC RTV SLO
Kristina Klecin
Soline, prva slika Kristine Klecin. Foto: MMC RTV SLO

"Ko sem na prelomnici življenja v iskanju svojega ustvarjalnega izziva odkrila slikarstvo, si niti mislila nisem, da me bo odkrivanje barvnega sveta tako globoko potegnilo vase," je zapisala Kristina Klecin, zaposlena na Regionalnem RTV centru Koper/Capodistria ob vabilu na prvo samostojno razstavo svojih del Moja dežela. Slikarsko izražanje je začela raziskovati pred slabim letom dni v likovnem društvu Lik v Izoli pod mentorskim vodstvom Ljuba Paravela. "V določenem trenutku življenja sem ugotovila, da imam nekaj več časa zase. Nekateri začnejo pisati pesmi, drugi zgodbe, sama pa imam rada barve in sem se odločila za čopič in platno. Moja likovna zgodba je nastala sama po sebi," je povedala Klecinova, ki so jo ob prvi samostojni razstavi prevevali zelo pozitivni občutki, pa tudi nekaj prijetne vznemirjenosti. Do zdaj je sicer razstavljala na skupinskih razstavah v okviru društva Lik, pred kratkim pa je odšla tudi na Ex-tempore v Italijo.
Domače istrske podobe
Kristina Klecin v slikarskih podobah išče predvsem del svojega kraja in slika motive, ki so značilni za Istro. Soline, Jernejev kanal, Koprska ulica, po kateri je hodila v srednjo šolo in po kateri danes hodi na delo. Drugo plat njenega slikarskega ustvarjanja, predstavljenega na razstavi, sestavljajo cvetlični motivi. "Hortenzij se spominjam še iz otroškega časa, ko so name pazile stare gospe in smo imeli na vrtu veliko hortenzij. Na eni od slik sem hortenzije postavila na tipično primorsko stolico, ki ji pravimo karega. Ker je v Istri tudi veliko železa, je značilna tudi železna stolica. Solzice pa so mi ostale v spominu še iz 6. razreda osnovne šole, ko smo brali knjigo Prežihovega Voranca," opisuje ljubezen do istrskih motivov, ki jih najraje prenaša na slikarska platna.
V zadnjem mesecu je Klecinova v svoje umetniško izražanje vključila še fotografijo. Tako si sama na terenu izbere motiv, ga fotografira in razvije ter nato prenese na platno, najprej z grafitom, nato s čopičem in barvami. Slike, razstavljene v preddverju Radia Slovenija, bo predstavila še v domačem kraju - v Škofijah, avgusta jo čaka skupinska razstava v Izoli s soustvarjalci iz društva Lik, za katero pripravlja novo sliko istrskih oken s kamnitimi jertami in železnimi zapahi.

Uživati v današnjem trenutku
Dolgoročnejših načrtov ne ustvarja, zagotovo pa je, da bo likovno ustvarjanje nadaljevala. "Držim se spoznanja, da je treba živeti za trenutek in ne načrtovati prihodnosti. Kaj bo ta prinesla, ne vem, želim predvsem uživati v tem, kar delam danes." Tako ima že pripravljena platna za slike, ki bodo še nastale. Sproti pa v domačem kraju najde tudi ideje za motive, med katerimi omenja vsaj koprsko Taverno, Lunin zaliv in tipično istrsko rastlino brnistra.
Želja po stalni razstavi sodelavcev RTV-ja
Ob odprtju je radost ob razstavi, ki predstavlja področje Istre, izrazil tudi generalni direktor RTV Slovenija, Koprčan Marko Filli, saj je "naša skupna Primorska seveda najlepši del dežele," je povedal in hkrati šaljivo dodal, da sprejema tudi drugačna mnenja. Avtorici je čestital za pogum, s katerim je presenetila, ko se je pred nekaj mesecev lotila slikarskega upodabljanja svojega videnja sveta in svojih občutkov, ter pogum, da svoja dela tudi javno predstavi.
Z lepimi željami je pospremil tudi razstavno dejavnost v preddverju RTV-ja Slovenija, ki sodelavcem RTV-ja Slovenija omogoča razstavljanje svojih del, preostalim sodelavcem pa spoznavanje kolegov v nekoliko drugačni luči. "Razstavna dejavnost bo tako obogatila naše prostore in odnose," RTV Slovenija pa se je odločila tudi za odkup enega dela od vsakega avtorja, ki bo tu razstavljal. "Naša želja je tudi postaviti stalno razstavo, na kateri bi prikazali vso paleto ustvarjalnosti naših sodelavcev," je v spodbudnem tonu pospremil obiskovalce v bližnji pogled na razstavljena platna.