Razstavljanje utrujenega evra - upajmo, da fotografija ni preveč preroška. Foto: Reuters
Razstavljanje utrujenega evra - upajmo, da fotografija ni preveč preroška. Foto: Reuters

Rumena in modra inštalacija, ki se številnim Frankfurtčanom zdi prej nakaza kot kaka dragocena javna umetnina, stoji pred nekdanjim štabom ECB-ja. Na začetku tega meseca so delavci kip, ki po 13 letih kaže sledi časa, pa tudi napadov jeznih protestnikov, razstavili in pripravili za obnovo.

Skulptura simbola evropske valute, ki je v lasti neprofitne organizacije Frankfurter Kultur Komitee, bo po prenovi dobila modernejše LED-žarnice, pa tudi nove panele, ki bodo stale do 60 tisoč evrov. (Denar je prišel od ECB-ja, Nemške zvezne banke in zasebnih donatorjev.)

Hočeš nočeš - simbol Frankfurta
Kip evra, ki je delo umetnika Ottmarja Hörla, je v zadnjem desetletju ena najbolj fotografiranih znamenitosti Frankfurta, pričkanja okrog njegove obnove pa so se vlekla že leta. "To je najbolj prepoznaven in največkrat objavljen simbol mesta, največkrat objavljena umetnina, pa še ogromen magnet za turiste," izpostavlja Hörl. "Kljub vsem težavam se mi enotna valuta in stremljenje k trdno združeni Evropi zdita eden izmed največjih dosežkov 21. stoletja."