Hči Klausa Schreiberja. Schreiber je leta 1985 podobe iz onstranstva prejel prek preprostega sistema s televizijo in videokamero. Na zaslonu se je pojavila meglica, iz katere so bili vidni obrazi duhov. Foto: http://ohiraebonilha.com/
Hči Klausa Schreiberja. Schreiber je leta 1985 podobe iz onstranstva prejel prek preprostega sistema s televizijo in videokamero. Na zaslonu se je pojavila meglica, iz katere so bili vidni obrazi duhov. Foto: http://ohiraebonilha.com/
Podoba Klausa Schreiberja, poslana iz onstranstva. Foto: http://ohiraebonilha.com/
Podoba Friedricha Jürgensona, poslana iz onstranstva takoj po njegovi smrti. Foto: http://ohiraebonilha.com/

Psihofon so v Muzeju tranzitornih umetnosti - MoTI izdelali udeleženci delavnice pod vodstvom Ohire in Bonilha po načrtih Franza Seidla. Ta ga je razvil med letoma 1972 in 1974 z namenom razvoja raziskav fenomena elektronskega glasu. Z instrumentom želijo ustvariti čim boljše pogoje za komunikacijo z bitji z onstranstva, obenem je naprava uporabna kot sintetizator zvoka.

Na ogled bodo tudi instalacije obeh umetnikov, printi ter projekcija filma, ki je nastala v času rezidenčnega bivanja v Ljubljani, v okviru katerega sta avtorja poskušala svoje dozdajšnje eksperimente razširiti na podlagi dozdajšnjih raziskav. Med drugim bosta v galeriji postavila kamero in anteno, ki bosta spremljali gibanje ljudi zunaj, na podlagi česar bo znotraj galerije predvajan zvok, je povedal kustos razstave Martin Bricelj.
Ne dokazovanje, temveč dvom
Osrednji predmet zanimanja brazilskega umetniškega tandema so eksperimenti na področju transkomunikacije, ljudje za njimi in rezultati poskusov. Namesto dokazovanja umetnika zanima dvom kot močna alternativa.
Nenavadni telefonski klici in posneti glasovi
Začetki eksperimentov na področju nenavadnega komuniciranja z onstranstvom segajo v leto 1925, ko je Oscar D'Argonell objavil delo Vozes do Alem Pelo Telephone (Glasovi iz onstranstva po telefonu), v katerem je popisal primer nenavadnih telefonskih klicev na njegovem domu in v drugih poslopjih.
Leta 1959 je švedski umetnik Friedrich Jurgenson med snemanjem ptičjega petja opazil na svojem snemalniku nenavadne glasove. V sodelovanju s številnimi znanstveniki je objavil delo Sprechfunk mit Verstorbenen (Radiopovezava z mrtvimi).
Obrazi duhov v meglici
Leta 1985 je podobe iz onstranstva prek preprostega sistema s televizijo in videokamero prejel Klaus Schreiber. Na zaslonu se je pojavila meglica, iz katere so bili vidni obrazi duhov. Med drugim naj bi Schreiber ujel obraza Alberta Einsteina in Romy Schneider.
Luciana Ohira in Sergio Bonilha sta diplomirala iz slikarstva na univerzi v Sao Paulu. Kot umetniški tandem delujeta od leta 2005. S solo in skupinskimi razstavami gostujeta v galerijah, muzejih in festivalih po vsem svetu, delujeta pa tudi kot kuratorja. Trenutno se posvečata vprašanjem psihotronike, telepatije in transkomunikacije.