V muzeju, ki kraljuje sredi španske prestolnice, se skriva ena najboljših zbirk evropske umetnosti od 12. do 19. stoletja; osnova zanjo je bila nekdanja španska kraljeva zbirka. Foto: EPA
V muzeju, ki kraljuje sredi španske prestolnice, se skriva ena najboljših zbirk evropske umetnosti od 12. do 19. stoletja; osnova zanjo je bila nekdanja španska kraljeva zbirka. Foto: EPA
Las Meninas, Diego Velazquez
Brez skrbi, nekatere najprepoznavnejše slike iz zgodovine umetnosti, ki jih ima v svoji zbirki Prado, so še vedno "preštete" in na svojem mestu. Foto: EPA
Tudi eden najuglednejših muzejev na svetu nima dovolj zaposlenih, da bi ustrezno skrbel za svojo zbirko. Foto: EPA

Nedavna preiskava, ki jo je opravilo računsko sodišče, je ugotovila, da so izgube najverjetneje stare že več desetletij, da pa so kljub temu odraz slabe infrastrukture, ko gre za katalogiziranje in hranjenje orjaške zbirke enega največjih muzejev umetnosti na svetu.

Ni šlo za tatvine
Predstavnik muzeja je v izjavi za časnik El País skušal omiliti resnost situacije, češ da je bila večina teh del skozi leta izgubljena "v požarih in celo v oboroženih spopadih" - a brez uradnega potrdila o njihovem uničenju morajo ostati na seznamu pogrešanih. "Samo sum, da so bila uničena, ni dovolj; brez oprijemljivih dokazov seznama ne moremo spreminjati."

Preiskavo muzeju narekuje njihov pravilnik, ki predvideva "nadziranje neokrnjenosti in varnosti muzejske zbirke in fundusa". V okviru projekta je vladna agencija zaslišala 82 španskih institucij, ki so odgovorne za 1.789 del, ki so na papirju last Prada, a ne visijo na njegovih zidovih (še dodatnih 3.206 del je v tujini). Samo za 65 odstotkov teh del so ustanove predložile ustrezno dokumentacijo, pri drugih pa so odkloni oz. nejasnosti glede lokacije del.

Premalo zaposlenih
Čeprav poročilo v sklepnem delu krivdo vali na "nezadostne kadrovske sile" - kar je priročen krivec, ki so ga "našli" tudi v podobni preiskavi v Franciji - pa načrt za naslednjo petletko predvideva in situ inšpekcijo vseh Pradovih del, ki so zunaj muzeja, pa tudi analizo pogojev, v katerih so (od zavarovanosti do temperature in restavratorskih posegov). V muzeju razvijajo tudi programsko opremo, s katero bodo lažje sledili celotni zbirki, obljubljajo.

V obdobju med letoma 2009 in 2012 so v Pradu "našli" 41 del, ki so do takrat veljala za manjkajoča: založili so jih v obdobju rekonstrukcije in nove razporeditve državne zbirke, ki je deloma razstavljena v Pradu in deloma v Muzeju kraljice Sofie za sodobno umetnost.

Orjaški muzej ima (po podatkih iz leta 2012) v lasti 27.509 predmetov in umetnin; od tega je 15.480 in risb in grafik, 4.408 skulptur in primerkov dekorativne umetnosti, preostalo pa so večinoma slike.