Valentin Oman: Ecce Hommo, 2009, mešana tehnika na platnu. Foto: arhiv umetnika
Valentin Oman: Ecce Hommo, 2009, mešana tehnika na platnu. Foto: arhiv umetnika
Valentin Oman: Rjasta figura, 2004, mešana tehnika na platnu.
Valentin Oman: Rjasta figura, 2004, mešana tehnika na platnu. Foto: arhiv umetnika

Omanovo izrazito raziskovalno umetniško ustvarjanje je vpeto v polje abstraktne figuralike, hkrati pa nenehno prehaja tvarnost in vstopa v polje duhovnega. Čas in prostor sta v njegovih delih prežeta z minljivostjo, takšna pa je videti tudi Omanova slikarska figuralika, razmišlja kustos kostanjeviške galerije Goran Milovanović.

Razstava je postavljena v temeljito rekonstruiranem in prenovljenem delu zahodnega krila nekdanjega kostanjeviškega samostanskega kompleksa, ki po glavnini izvedene prenove v dveh nadstropjih ponuja 630 kvadratnih metrov sodobno urejenih in ogrevanih galerijskih površin.

Valentin Oman, ki se je rodil leta 1935 v Štebnu pri Beljaku, je študij slikarstva končal leta 1962 na Univerzi za uporabno umetnost na Dunaju. Leto pozneje je končal še grafično specialko na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost. Poleg slikarskega, kiparskega, grafičnega in risarskega dela, ki ga je predstavil na številnih razstavah, pomemben del njegovega opusa predstavljajo raznolika dela za javni prostor in naročila za javne zgradbe.

Oman je bil za svoje delo večkrat nagrajen in ob visokih avstrijskih prejel tudi številna slovenska priznanja. Leta 1981 se je pridružil dobitnikom nagrade Prešernovega sklada, leta 1997 je prejel Jakopičevo nagrado in leta 2005 državno odlikovanje zlati red Republike Slovenije za zasluge - za življenjsko delo v likovni umetnosti in prizadevanja za enakopravnost slovenskega jezika na Koroškem. Živi in ustvarja na Dunaju in v Bekštanju na avstrijskem Koroškem.

Razstavo, ki jo odpirajo danes ob 19.00 in bo na ogled do 28. avgusta, bo pospremila obsežna publikacija v slovenskem, nemškem in angleškem jeziku.