Prazna mesta namigujejo na vprašanja prešuštva, rekreativnega avanturističnega seksa ali nakazujejo na preprosto pomanjkanje zasebnega prostora, s svojo razstavo Jebodrom ugotavlja Jaka Babnik. Foto: Galerija Photon
Prazna mesta namigujejo na vprašanja prešuštva, rekreativnega avanturističnega seksa ali nakazujejo na preprosto pomanjkanje zasebnega prostora, s svojo razstavo Jebodrom ugotavlja Jaka Babnik. Foto: Galerija Photon
Na letni konferenci Malofiej je Dnevnikova rubrika letos prejela »Pulitzerjevo nagrado za infografiko« – s srebrno medaljo v kategoriji portfeljev je bilo nagrajenih sedem infografik. Foto: Kino Šiška
Razstava Večni septembe prinaša izbor del 15 avtorjev in avtorskih skupin, profesionalcev in ljubiteljev. Foto: Galerija Škuc

Razstavo Podobe dejstev so pri časopisu Dnevnik pripravili ob stoti izdaji rubrike Objektivno in jo lahko obiščete vse do 15. septembra. Razstavljene infografike so bile vse že objavljene v Objektivu, sobotni prilogi časnika Dnevnik. To je prvi in še vedno edini periodični podatkovno-grafični projekt v slovenskih medijih, se pohvalijo pri Dnevniku. Nastal je na pobudo uredništva, ki se je odločilo, da k sodelovanju povabi večkrat nagrajene oblikovalce Aljaža Vindiša, Ajdo Bevc in Aljaža Vesela.

Oblikovalcem so dali možnost, da izbrano temo obdelajo v celoti: poskrbeti so morali tako za podrobno raziskavo teme, izdelavo koncepta, obdelavo in interpretacijo podatkov, na koncu pa je sledila še izdelava infografike. Projekt, ki so ga zagnali leta 2012, je pritegnil pozornost bralcev in strokovne javnosti. V dveh letih delovanja je rubrika prejela mnoga domača in tuja strokovna priznanja.

Večni september je skupinska razstava, ki je nastala v sodelovanju med Zavodom za sodobne umetnosti - Aksioma, Galerijo Škuc in italijanskim umetniškim centrom LINK. Po besedah organizatorjev skupinska razstava obsega širok spekter umetniških del; izbor zajema skoraj vse umetnostne medije: slikarstvo, fotografijo, videoumetnost, programsko umetnost, instalacije, performanse in spletne projekte.

Na razstavi si bo mogoče ogledati dela 15 avtorjev in avtorskih skupin, profesionalcev in ljubiteljev. Kustosinja razstave je kritičarka sodobne umetnosti Valentina Tanni, razstava se bo končala 24. septembra.

Zapuščeni prostori, ki skrivajo zgodbe
V Centru za sodobno fotografijo - Photon bodo odprli samostojno razstavo Jake Babnika z naslovom Jebodrom. Babnik skozi fotografije svoje najnovejše avtorske serije obravnava aktualne pojave javnega urbanega prostora. Pri tem izhaja iz sociološkega in antropološkega položaja aktivnega opazovalca, saj beleži prostore, ki imajo kljub svoji navidezni opuščenosti zelo specifične funkcije.

Jebodrom je namreč slengovski izraz. Na Balkanu se uporablja za označevanje lokacij, ki jih ljudje uporabljajo za avanturistične spolne odnose v javnem prostoru. S tem fotograf zanemarjene in neugledne prostore postavlja v središče zanimanja in jih naredi vidne, pri čemer se naslanja na dolgo in bogato zgodovino krajinarske fotografije, so sporočili iz galerije Photon. Razstava bo na ogled do 3. oktobra.