Andrej Lupinc, Oblaki se opazujejo v vodi, 2008. Foto: Andrej Lupinc
Andrej Lupinc, Oblaki se opazujejo v vodi, 2008. Foto: Andrej Lupinc
false
Polje vetrnih elektrarn Thanet, 2011. Foto: Vattenfall Wind Power Ltd. / Royal Haskoning
false
Osrednja razstava projekta VODA v Mestnem muzeju Ljubljana Foto: Matevž Paternoster / MGML
Razstava En planet, ena voda na Jakopičevem sprehajališču

Razstava, del projekta Voda, ki je nastal v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane v sodelovanju s številnimi partnerji, bo na ogled od 16. julija do 27. avgusta 2015 in od 3. decembra 2015 do 1. februarja 2016. Temu osnovnemu gradniku planeta Zemlje in človeškega telesa so se poklonili tudi v Mestnem muzeju Ljubljana z razstavo Voda, na kateri so predstavljeni različni predmeti, povezani z vodo, vse od antičnih časov pa do nastanka vodovoda pred 125 leti. S projektom Voda v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane (MGML) zaznamujejo in napovedujejo tudi praznovanje Ljubljane kot Zelene prestolnice Evrope v letu 2016.

Voda je navdihnila tudi fotografe, popotnike in človekoljube, da so ustvarili fotografije in jih postavili na ogled na razstavi v ljubljanskem Tivoliju. "Z njimi kažejo na lepoto, opozarjajo na krivice, beležijo življenje in iščejo navdih," so zapisali v MGLM.

Življenje nad in pod vodno gladino ter ob njej
Kustosinji razstave Maja Bahar in Irena Šinkovec sta za razstavo izbrali dela več fotografov. Svoje fotografije z različnih koncev sveta razstavljajo Marko Hutter, Žiga Koritnik, Tomo in Bojana Križnar, Andrej Lupinc, Tomaž Podobnikar in Matej Simonič. Hutter, ki se je v Jakopičevem sprehajališču lansko poletje predstavil s serijo fotografij z istanbulskega snemanja filma Mesto, ki se ozira v nebo v produkciji RTV Slovenija, je v ospredje svojih letos razstavljenih fotografij postavil dravske, savske in soške hidroelektrarne. Koritnik, poznan predvsem po črno-belih fotografijah džezovskih glasbenikov, predstavlja svoje fotografije Bohinja, tako samega jezera kot ljudi in folkloro. O podnebnih spremembah in lokalnih vojnah za vodo pričajo fotografije Toma Križnarja in Bojane Pivk Križnar, ki si že dolga leta prizadevata za ustavitev vojaškega nasilja in iztrebljanja poslednjih z naravo povezanih staroselcev na območjih, bogatih z naravnimi viri v Sudanu.

Z vodnimi fotografijami se predstavlja tudi Andrej Lupinc, vsestranski ustvarjalec, ki deluje kot snemalec in direktor fotografije, avtor videov in dokumentarnih filmov, snemalec, pesnik in pisatelj. Fotografije Tomaža Podobnikarja predstavljajo slikovito pokrajino Burme oziroma Mjanmara, predvsem okolico plitvih jezer, kjer so prebivalci zgradili koliščarska naselja in jih obdali s plavajočimi vrtovi. Bogato podvodno življenje Kompoljske jame so delo Mateja Simoniča, ki se z jamsko podvodno fotografijo ukvarja že 15 let in je v različnih državah opravil že več kot 2000 potopov. V Sloveniji je registriranih več kot 11.000 jam, samo v Kompoljski jami pa lahko med enournim potopom naštejemo več kot 60 človeških ribic in nad sto jamskih kozic.

Poplavljanje, ki je oblikovalo Nizozemsko
Razstavljena so tudi dela dijakov Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, ki so samostojno organizirali fotografsko snemanje pod vodo, kar zahteva specialna znanja iz tehnike fotografiranja. En cikel fotografij je nastal v sodelovanju z Veleposlaništvom Kraljevine Nizozemske v Ljubljani. Prav zgodovina Nizozemske je tesno prepletena s poplavljanjem, ki je močno zaznamovalo pokrajino te države in življenje njenih prebivalcev. Po letu 1000 so Nizozemci začeli graditi nasipe, s katerimi so se zavarovali pred vodo, v 15. stoletju pa so uvedli mline na veter, da so lahko zagotovili nadaljnjo uporabo ugrezajoče se zemlje za kmetijstvo in omogočili izsuševanje jezer. Vodi se je poklonil tudi pesnik Aleš Šteger, ki je za razstavo napisal pesem.

Razstava En planet, ena voda na Jakopičevem sprehajališču